Daarom de Nobelprijs: een effectieve aanval op tumoren

Baanbrekend: een eiwit zo beïnvloeden dat het het immuunsysteem wakker schudt en daarmee een tumor aanvalt.

Om van een tumor af te komen, ofwel verkeerde cellen in het lichaam, worden medicijnen ontwikkeld en therapieën bedacht. Misschien is de beste manier in de strijd tegen kanker nog wel ons lijf zelf. Wat als het immuunsysteem nu zo goed werkt dat het de tumor aanvalt? 

De zeventigjarige hoogleraar James Allison ontdekte een manier om met een zekere stof de remfunctie van een eiwit uit te schakelen zodat het immuunsysteem in plaats van afgeremd juist wakker wordt geschud en daarmee de tumor aanvalt. Problem solved, zou je denken. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. 

Kanker bestrijden

En omdat het eigenlijk enorm ingewikkelde materie is, en immunoloog Allison een bijzondere ontdekking heeft gedaan, krijgt hij een pluim. Of liever gezegd: de Nobelprijs, die 10 december van dit jaar wordt uitgereikt. Met deze therapie kan kanker worden bestreden, in dit geval vooral geavanceerde huidkanker. Het eiwit waar het om gaat heeft de naam: CTLA-4. 

Die Nobelprijs krijgt hij niet alleen. Ook immunoloog Tasuku Honjo (76), afkomstig uit Japan, ontdekte dat het ook lukt bij het eiwit PD-1. Ook dat eiwit zorgt voor een remmende factor, die met medicatie kan worden uitgeschakeld waarmee een aanval op de kankercellen wordt ingezet. 

Effectieve therapieën

Volgens het Nobelprijs-instituut zijn dit zeer doeltreffende therapieën en daarom zijn de heren de prijs dubbel en dwars waard. Ze krijgen samen 870.000 euro. Deze immuuntherapie mag geschaard worden in het rijtje effectieve therapieën, naast medicatie, chemotherapie en bestraling.