Bijzonder transport: stamcellen stapvoets over A4

Vandaag een langzaam rijdende colonne op de A4. Het is het vervoer van stamcellen uit navelstrengen. Hoe zit dat en waarom is navelstrengdonatie zo belangrijk?

Een grote voorraad stamcellen wordt vandaag onder politiebegeleiding vervoerd van Leiden naar Amsterdam, waar het materiaal voortaan wordt beheerd. Het gaat om stamcellen uit navelstrengbloed. Ernstig zieke mensen kunnen hiermee worden geholpen. 

Stapvoets

Het transport vindt uiterst voorzichtig plaats. De diepgevroren stamcellen zitten in cassettes. Deze cassettes hangen aan rails in vaten en zijn gevuld met vloeibare stikstof. “Deze stikstof mag niet klotsen,” vertelt woordvoerder Robert Heckert van Sanquin Bloedvoorziening aan het AD. Mocht dat gebeuren dan ontstaat het gevaar dat de vaten gaan lekken of dat de temperatuur stijgt naar boven de -160 graden Celsius.

Daarom wordt er in de stad stapvoets gereden. Op de A4 zal de snelheid niet boven de 60 kilometer per uur uitkomen. Maandenlang is gewerkt aan de voorbereiding van de verhuizing. “De route is voorgereden, we hebben contact met de politie. We laten niets aan het toeval over. Dan kan er niets misgaan,” aldus Heckert.

Erg belangrijk

Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt verzameld bij geboorten op verschillende plekken in Nederland. Vrouwen die in verwachting zijn kunnen zich daarvoor aanmelden. De afname is voor zowel moeder als kind risicoloos volgens een woordvoerder, maar wel heel erg belangrijk.

“In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven.”

Behalve voor kankerpatiënten kunnen stamcellen ook voor andere doeleinden gebruikt worden. De medische kennis hierover staat nog in de kinderschoenen. Toch is nu al bekend dat stamcellen bruikbaar zijn bij heel veel andere ziektebeelden (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes). Ook kunnen ze worden ingezet bij cosmetische behandelingen zoals brandwonden. In de toekomst hopen medici met stamcellen ziektes als Alzheimer te kunnen genezen. In een eerder artikel op 50plus kun je nog meer lezen over waarom het zo belangrijk is om stamcellen te doneren.

Navelstrengdonaties

Er worden per jaar zo’n 1500 navelstrengdonaties afgenomen, in Amsterdam (OLVG), Bergen op Zoom (Bravis Ziekenhuis) en Delft (Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Verloskundig Samenwerkings Verband voor de regio). Mocht je meer willen weten over hoe een navelstrengbloeddonatie in zijn werk gaat? Bekijk dan hier de video van Sanquin.