Bereid je voor op de pollen!

Hatsjie! Daar begint het mee. Lees hier over de meest basale maatregelen tegen hooikoorts.

Benauwdheid, jeukende neus en tranende ogen zijn bekende symptomen die in de vroege lente kunnen opspelen. Bereid je voor om hooikoortsklachten zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Wat is hooikoorts?

De kou is nog maar net uit de lucht, maar als de dagen langer worden en de temperatuur stijgt, is de lente in aantocht. Daar worden veel mensen blij van, behalve als je last hebt van hooikoorts. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeel van sommige grassen, bomen en planten die je letterlijk de lentekriebels bezorgen. De stoffen zweven in de lucht en worden vervolgens ingeademd. Het is één van de meest voorkomende allergieën.

Overdreven

Ieder mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam heftig zodra de slijmvliezen met stuifmeel in aanraking komen, het afweermechanisme is in de war. Er ontstaat een overdreven afweerreactie, hierdoor gaan de slijmvliezen zwellen en meer slijm produceren.

Klachten

Het is nog niet bewezen waarom de één wel allergisch is voor stuifmeel en de ander niet. In sommige families komt hooikoorts meer voor dan in de andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten komen pas in de loop der jaren. De klachten nemen met de tijd ook weer af. Hoe lang dat duurt is niet bekend, het verschilt per persoon.

Voorbereiden

Als je gevoelig bent voor hooikoorts is het belangrijk dat je nu alvast gaat kijken of je preventief daar iets tegen kunt doen. Sommige middelen hebben namelijk een inwerktijd nodig. Laat je daar goed over informeren bij apotheek of huisarts. Je kunt immers hooikoorts voorkomen als je goed voorbereid bent.

Kalender

Er bestaat een kalender die aangeeft wanneer er pollen in de lucht zijn en in welke mate, ook zijn er actuele sites die hier een beeld van geven. Bij droog en zonnig weer staan er meer planten en bomen in de bloei, hierdoor komt er meer stuifmeel in de lucht, een regenbui kan het stuifmeel in de lucht weer doen afnemen.

Beschermen

Als je naar buiten gaat kun je je op verschillende manieren beschermen tegen pollen:

  • Draag een zonnebril die goed om de ogen aansluit, zo kunnen pollen minder goed naar binnen dringen
  • Was je handen extra, zodat pollen niet via je handen in de ogen komen
  • Smeer vaseline rondom de neus, hier kunnen deeltjes van het stuifmeel op blijven plakken

Maatregelen binnenshuis:

  • Neem voor het slapen een douche (ook goed je haren kammen en uitwassen)
    Als je in aanraking bent geweest met pollen, doe dan je kleren in de was
  • Laat je wasgoed niet buiten drogen, want dan komen er pollen in
  • Hou je ramen en deuren gesloten, voor toch wat frisse lucht kun je beter de ramen open doen in de ochtend, avond of na een regenbui. Zet die ramen open waar geen wind op staat
  • Regelmatig stofzuigen
  • Kleding wassen dat in aanraking met pollen is geweest
  • Alternatieven

Mochten de klachten met simpele tips niet verdwijnen, is het wellicht verstandig dit te overleggen met je huisarts. De arts kan kan samen met jou een juist medicijn kiezen.