Ben jij voor of tegen de zomertijd?

Zomertijd. Klok uurtje vooruit. Niks aan de hand. Alhoewel…

Maandagochtend vraag je je toch af waarom je niet zo lekker in je vel zit, moe en sacherijnig bent, om maar niet te spreken van een gevoel van algehele malaise.

Op tijd erin vanavond

Experts menen dat je dat gevoel, dat waarschijnlijk te maken heeft met die omzetting naar zomertijd, had kunnen voorkomen door de dagen ervoor eerder te gaan slapen. Maar ja, dat is mosterd na de maaltijd. Voor nu rest slechts: bijslapen! Gewoon op tijd erin vanavond en houdt dat nou gewoon eens een weekje vol.

Gefopt

Door het verzetten van de klok word je natuurlijk gefopt. De zon lijkt later op te komen dan in werkelijkheid gebeurt, en gaat dus ook later onder. Voordeel: ’s avonds langer licht. Nadeel: je hele bioritme in de war. Door dat ene uurtje? Ja, dat kan.
Wetenschappers van de Groningse Universiteit hebben aangetoond dat zomertijd inderdaad een flinke aanslag kan zijn op iemands bioritme. Misschien is een jaar lang de zomertijd aanhouden een oplossing?

In het Europarlement is er vorig jaar een speciale werkgroep in het leven geroepen om de voor- en nadelen te onderzoeken. Maar vooralsnog zijn we afgelopen weekend toch weer overgegaan naar de niet standaard tijd. Allemaal in het kader van het bezuinigen op de verlichting. De lamp kan immers veel later aan ’s avonds.

Afschaffing

Slaaponderzoekers zijn met name voorstander van een afschaffing. Ook weer om die biologische klok. Vermoeidheid is nog het minst erg. Er blijken zelfs ongelukken en hartaanvallen ten gevolgde van de omzetting plaats te vinden. “Er is steeds meer onderzoek waar uit blijkt dat goede nachtrust erg belangrijk is. Dan zou je als overheid niet iets moeten doen wat die nachtrust verstoort,” meldde slaaponderzoeker dr. Marijke Gordijn vorig jaar in een artikel op metronieuws.
Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel over slaapproblemen.

Wist je dat…

Wist je dat de eerste toepassing van zomertijd al in 1 mei 1916 in Nederland plaats vond? In de jaren erna gebeurde het ook regelmatig, maar tijdens de oliecrisis in 1973 kon het natuurlijk helemaal niet uitblijven. Toen werden er enorm veel energiebesparende maatregelen ingevoerd.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top