“Wil ik wel of niet gereanimeerd worden?” Het is geen makkelijke vraag om over na te denken, maar voor bepaalde groepen mensen zoals kwetsbare ouderen en patiënten in hun laatste levensfase wel een belangrijke vraag. Want als je ouder wordt of ernstig ziek ben, wordt de kans dat je een hartstilstand overleeft steeds kleiner.
Artsen constateren dat patiënten die ze behandelen daar vaak niet over na hebben gedacht. Voorafgaand aan een risicovolle medische ingreep wordt die vraag echter wel gesteld. Dan valt het meestal rauw op iemands dak. De spoedeisende hulp of een andere medische setting is niet ideaal om een weloverwogen besluit te nemen. Door spanning en tijdsdruk is die beslissing heel erg moeilijk, zeker als je er nog niet eerder over na hebt gedacht. Artsen, ouderenbond en patiëntenfederatie Nederland doen dan ook een oproep om over reanimatie te praten met een vertrouwde hulpverlener. Zoals je huisarts, wijkverpleegkundige of een verzorgende.
Bewustwording
“Ouderen moeten beslissen wat ze willen”, zegt Liane den Haan, directeur van de ANBO. “Anders moet de familie dat doen. Dat is lastig als het nooit onderwerp van gesprek is geweest.” Je kunt bijvoorbeeld een niet-reanimerenpenning nemen, een blijf-van-mijn-lijf-tatoeage of je wens vastleggen en die kenbaar maken aan je omgeving. Thom Meens van de Patientenfederatie Nederland vindt dat het tijd is voor een bewustwordingscampagne. Mensen stellen de vragen over hun laatste levensfase het liefst uit. “Maar op het moment dat je aan zaken denkt als ‘wie moet mijn financiën doen als ik het niet meer kan?’, dan is dat ook de tijd om over reanimatie en je levenseinde na te denken.”
De praktijk
Dat de praktijk meestal ingewikkelder ligt dan ‘er van tevoren over nadenken en je beslissing kenbaar maken’, daar kwamen we deze week op de redactie achter. Toevallig maakte één van onze redacteuren deze situatie kortgeleden mee. Een van haar ouders moest opgenomen worden in een revalidatiecentrum na een herseninfarct. Aan het einde van de intake door de arts volgde de onvermijdelijke vraag: “Hebt u nagedacht over reanimatie?” En er was over gesproken, over nagedacht en het stond zelfs op papier. Maar dat was voor het herseninfarct. Nu was de situatie ineens anders, omdat je na hersenschade een kleinere kans hebt om een hartstilstand te overleven. De vraag viel daardoor evengoed rauw op het dak, er moest opnieuw over nagedacht worden. Gelukkig drong de arts niet verder aan en gaf informatie mee, zodat de betrokkene er nog eens rustig over na kon denken. In dit geval kon dat, maar vlak voor een spoedoperatie heb je die tijd niet. Waarmee we willen aangeven dat het natuurlijk verstandig is om over wel of niet reanimeren te praten en na te denken, maar dat dit onderwerp hoe dan ook niet makkelijk is.
Meer lezen over het onderwerp reanimatie? Klik dan hier.