Als je broek twee maten groter is, dan je bovenlijf doet vermoeden

Lipoedeem is een vrij onbekend fenomeen, waar toch veel vrouwen aan lijden. Dat vraagt om uitleg.

 

 

 

Vraag aan iemand wat lipoedeem is en je hebt grote kans dat het antwoord uitblijft. De aandoening is relatief onbekend, zowel bij degenen die er aan lijden, als in de medische wereld. Dat is een verbazingwekkend gegeven, als je bedenkt dat maar liefst elf procent van de vrouwen er in mindere of meerdere mate last van heeft.

Vetophoping

Lipoedeem betekent ‘vetophoping’: lip= vet (denk aan de term ‘liposuctie’ die de meeste mensen wel kennen) en oedeem= ophoping of zwelling.  Vet wordt onregelmatig over het lichaam verdeeld, waardoor op de heupen, billen en in de benen ophopingen ontstaan die pijnklachten veroorzaken en waarbij zelfs op den duur immobiliteit kan ontstaan. Daarnaast heeft het een behoorlijk psychologisch effect: als de kledingmaat voor je onderlichaam twee tot drie maten groter is dan die van je bovenlichaam, doet dat veel met je zelfbeeld. Daarbij kunnen negatieve reacties uit je omgeving, soms zelfs van wildvreemden, het lage zelfbeeld verergeren.

Hormonaal

De ziekte is een hormonale aandoening en komt meestal tot uiting na een verandering in de hormoonhuishouding, zoals  in de pubertijd of tijdens de zwangerschap.  Er is geen duidelijke oorzaak te vinden in onderzoeksliteratuur. En helaas is er ook geen echte behandeling. Lipoedeem is niet te genezen, maar met een goede begeleiding in veel gevallen wel onder controle te houden. Die goede begeleiding, daar schort het jammer genoeg vaak aan. Ook veel huisartsen zijn niet bekend met de aandoening. Zelfs als je op de site die huisartsen adviseren, www.thuisarts.nl , de zoekterm ‘lipoedeem’ intypt,  krijg je de melding: ‘geen resultaten gevonden’.

Te weinig kennis

Irene Hoos-van Gerner, docente Farmakunde op de Hogeschool Utrecht en zelf lipoedeem-patiënt, heeft onderzoek gedaan en schrijft: ”Artsen zijn te weinig op de hoogte van lipoedeem en de bijbehorende klachten, symptomen en behandelingen. Het blijkt dat patiënten hierdoor niet of verkeerd doorverwezen worden. Ook  krijgen zij het idee dat ze niet serieus genomen worden, waardoor het vertrouwen in de huisarts daalt. Patiënten krijgen door hun eigen kennistekort en dat van de (huis)artsen niet de behandeling die ze nodig hebben. Er zijn veel verschillende behandelingen die de kwaliteit van leven bij lipoedeem verbeteren. Deze behandelingen worden echter te weinig voorgeschreven, waardoor teveel patiënten meer lijden dan nodig is”.

Geen vergoeding

Er is nog een negatief gevolg van de onbekendheid van lipoedeem. In die gevallen dat patiënten wel worden doorverwezen voor behandeling, wordt deze vaak niet of maar gedeeltelijk vergoed, waardoor sommige mensen het niet kunnen betalen en hun situatie verslechtert.

 Drie fases

Zoals gezegd is lipoedeem  dus niet te genezen, maar er zijn wel degelijk manieren om de pijnklachten te verminderen en om te  zorgen dat de aandoening zich niet verder ontwikkelt.  Er zijn namelijk drie fases en het is zaak om te voorkomen dat de ziekte verergert.

Lipoedeem fasesHet is belangrijk dat je probeert om overgewicht te voorkomen. Afvallen en op gewicht blijven heeft geen direct effect op het lipoedeem zelf, maar zorgt er wel voor dat je benen minder belast worden en  je daardoor minder pijnklachten ervaart.  Beweging is ook erg belangrijk, al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut of door middel van gericht sporten. Door te bewegen wordt de doorbloeding beter, wat ook weer een positief effect kan hebben op de pijnklachten. Compressie door middel van steunkousen kan er voor zorgen dat je minder pijn ervaart en daardoor mobieler wordt.  Al deze maatregelen kunnen helpen om niet in een volgende fase terecht te komen.

Liposuctie en psychische hulp

In ernstige gevallen kan er over liposuctie nagedacht worden, in overleg met een specialist. Deze ingreep levert echter het risico op dat er complicaties ontstaan, dus die behandeling wordt niet vaak toegepast. Als je psychisch erg in de knoop zit omdat je door het lipoedeem een negatief beeld hebt van je lichaam en je last hebt van  (voor)oordelen van je omgeving, is het verstandig om daar niet mee door te blijven lopen. Ga dan naar een psycholoog om te leren ermee om te gaan.

Gebruikte bronnen:

Zorgtraject Lipoedeem ‘Vet Ongemakkelijk’ -Irene Hoos-van Gerner (afbeelding ook daaruit afkomstig)

https://www.mcgooi.nl/behandeling/lipoedeem/

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/lipoedeem/

http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/08/Folder-Lipoedeem-2015.pdf

https://www.loffysiotherapie.nl/lipoedeem/

https://www.lipoedeem.org/8-nieuws/