Je hebt nergens zin in, blijft het liefst in bed liggen, het woord ‘genieten’ zegt jou niks meer en lichamelijk voel je je een wrak. Dan kan er sprake zijn van een depressie. Steeds minder een taboe maar wel een ernstige aandoening.
Volgens de depressievereniging heeft ongeveer vijf procent van de Nederlanders jaarlijks een depressie, maar bijna twintig procent heeft het ooit in zijn leven. Dat is een behoorlijk aantal. Hoe je aan een depressie komt? Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Vaak is het een combinatie van wat mensen meemaken en ook iemands karakter en soms erfelijkheid spelen een rol.
Als je een piekeraar bent is de kans groter
Vaak liggen traumatische gebeurtenissen aan een depressie ten grondslag, zoals bijvoorbeeld verlieservaringen, misbruik of een ongeval. Het gaat er om hoe iemand daar mee omgaat, maar als je een piekeraar bent of pessimistisch is de kans op een depressie na negatieve ervaringen groter dan bij iemand die er anders tegenaan kijkt. Ook perfectionisme en een laag gevoel van eigenwaarde maken dat iemand zich niet makkelijk ergens overheen zet.
Bij een depressie focussen we ons vaak op gedrag, maar ook in de hersenen zijn er kenmerken van een depressie zichtbaar. De communicatie in ons brein verloopt verstoord. Dat kan iemands stemming enorm bepalen, vandaar dat soms medicatie wordt voorgeschreven die die communicatie kan beïnvloeden. De zogenoemde antidepressiva. Ook wordt psychotherapie ingezet, zoals cognitieve gedragstherapie.
Antidepressiva liggen regelmatig onder vuur
Die antidepressiva liggen regelmatig onder vuur omdat de bijwerkingen flink zijn. Maag- en darmklachten zijn daar nog maar een summier voorbeeld van. Maar het helpt daarentegen ook veel mensen van de ergste somberheid af. Bij veertig procent van de gebruikers lijkt dat het geval te zijn. Gedragstherapie kan helpen, maar is ook niet altijd succesvol. Het is heel persoonlijk wat iemand van de ergste depressieve gevoelens kans afhelpen. Vaak neemt het enige tijd om te zoeken naar de juiste weg.
Alhoewel vaak gedacht wordt, dat depressie iets van ‘deze tijd’ is, bestaat het natuurlijk al lang, maar werd het pas echt benoemd in de zeventiende eeuw. Het woord melancholie werd gebruikt. Toen echter vanuit de gedachte dat iemand met depressie teveel zwarte gal in z’n lijf had. Zwart verklaart het woord ‘melas’ en ‘cholé’ betekent gal. Pas later werden er andere oorzaken voor deze verdrietige kijk op het leven geduid en wordt het woord depressie, afkomstig van het Latijnse ‘deprimere’ (omlaag drukken) gebruikt.
Een depressie is een geestelijke aandoening
In de achttiende eeuw had men ook al snel in de gaten dat een depressie meer was dan een sombere bui of een melancholieke stemming. Een depressie is een geestelijke aandoening die langer aanhoudt dan een paar weken. Tegenwoordig peilt een deskundige, een arts of psycholoog, of iemand daadwerkelijk depressief is aan een aantal symptomen.
Dat zijn: slaapproblemen, een onrustig gevoel, prikkelbaarheid, een laag gevoel van eigenwaarde, energiegebrek, een slechte concentratie en gewichtsproblemen, dubben en piekeren en een verlaagd libido. Ook denken aan de dood speelt een rol. Iemand met minstens vijf van deze symptomen, lijdt aan een depressie.
Hulp vragen is enorm belangrijk
Nu is de ene depressie de andere niet. Iemand kan licht depressief zijn en nog gewoon naar zijn werk gaan, een ander voelt zich zo naar dat hij niet meer normaal kan functioneren. En alle vormen daar tussenin. Ook kan een depressie chronisch zijn, seizoensgebonden, manisch en ga zo maar door. Er zijn vele vormen.
Alhoewel dat moeilijk lijkt, is hulp vragen enorm belangrijk. ‘Het is geen teken van zwakte maar van kracht’, staat er op de site van de depressievereniging. Hulp vragen kan bij een huisarts, soms bij de praktijkondersteuner, of een maatschappelijk werker. Als er een intensieve behandeling nodig blijkt kom je veelal bij de psycholoog of psychiater terecht. Niets om je voor te schamen, juist heel moedig om je depressie aan te pakken.
Wij staan open voor ervaringsverhalen
Omdat een depressie een heel persoonlijke aandoening is, staan wij open voor ervaringsverhalen van mensen die uit hun depressie wisten te komen (en dat kan ook anoniem). Mogelijk kun je met jouw verhaal anderen op weg helpen. Mail: julia@50plusinnederland.nl of stuur een chatbericht via onze facebooksite.