Alles wat u wilt weten over de Werkwijzer Poortwachter

Iedere werkgever in Nederland moet vanaf 1 juli 2018 verplicht een basiscontract met een gecertificeerde arbodienst hebben afgesloten. Want de bedrijfsarts speelt een belangrijk rol bij de begeleiding van ziekteverzuim en de eventuele arbeidsongeschiktheid die daaruit voortkomt. Gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid dient er een re-integratieverslag bijgehouden te worden. Dit verslag bevat onderdelen zoals probleemanalyse, een plan van aanpak, bijstelling van de probleemanalyse en de evaluatieverslagen tussen werkgever en werknemer. Als het opstellen van zo’n re-integratieverslag nieuw voor u is, kunt u Werkwijze Poortwachter raadplegen. Daarnaast is het raadzaam om de hulp van een arbodienst of re-integratie-expert in te schakelen. Zijn er complexe vraagstukken? Heeft u begeleiding nodig bij de het uitvoeren van de taken uit de Wet Verbetering Poortwachter? Dan worden die deskundig voor u uitgezocht en opgelost, zodat u zich kunt focussen op uw eigen bedrijf.

Wat is de Werkwijzer Poortwachter?

De Werkwijzer Poortwachter van het UWV is het uitgangspunt voor het beoordelen van de re-integratie-inspanningen door de werkgever. Het document is een hulpmiddel bij de re-integratie van zieke en/of arbeidsongeschikte werknemers. Alles wat u als werkgever wilt weten met betrekking tot re-integratieverplichtingen vindt u in de Werkwijzer Poortwachter. Ook re-integratiebedrijven, bedrijfsartsen, arbodiensten kunnen hierop terugvallen. U vindt er antwoord op allerlei belangrijke vragen zoals over toetsing en verwachtingen van het UWV en over de mogelijke gevolgen voor werkgevers bij re-integratietrajecten

Addendum Covid-19

Als aanvulling op die werkwijzer is een addendum opgesteld over de beoordeling in tijden van COVID-19 en na de coronaperiode. Want ook als deze periode achter de rug is, houdt UWV rekening met de eventuele invloed ervan op de procedure omtrent re-integratietrajecten. Wat staat er in dit addendum? Als werkgever moet je in en na de coronatijd evengoed het maximale in het werk stellen voor de re-integratie van een zieke werknemer, zodat die geen kansen misloopt. Om aan te tonen dat u dat daadwerkelijk hebt gedaan, dient u de impact van het virus op het traject vast te leggen in het re-integratieverslag (RIV). Ieder document dat bij de re-integratie hoort moet worden opgenomen in het RIV.  Door de COVID-19-maatregelen is het mogelijk dat er documenten ontbreken of onvolledig zijn. Als dit gebeurt moet u in de stukken van het verslag zelf aangeven waarom die niet volledig zijn of dit aangeven in een apart document. Werkgevers moeten de invloed van het coronavirus op het re-integratieproces kunnen beschrijven als bij het einde van het tweede ziektejaar blijkt dat er niet genoeg inspanningen zijn verricht. Dit betekent dus dat het bijhouden van het RIV cruciaal is om loonsancties te voorkomen. Want het UWV toetst het re-integratieverslag en bepaalt of uw onderbouwing gegrond is.

Effectieve verzuimbegeleiding vanaf de eerste ziektedag

Bent u op zoek naar een landelijk opererende arbodienst? Dan helpen de deskundigen van arbodienst Preventix u graag. Preventix is een gecertificeerde arbodienst en begeleidt u bij de terugkeer van zieke werknemers. Maar belangrijker nog dan dat is het voorkomen van ziekte van die werknemer. Daarom bent u bij Preventix ook aan het juiste adres als het gaat om de ondersteuning en vormgeving van een effectieve, mensgerichte en doelgerichte verzuimpreventie. Bovendien kunt u terecht voor al uw andere Arbozaken zoals PAGO’s, RI&E’s, keuringen en trainingen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top