Afgedankte telefoons voor spieronderzoek

Medewerkers, bezoekers en patiënten bij wie thuis een oude telefoon ligt te slingeren, kunnen het afdankertje vanaf vandaag inleveren in het AMC. Het oude apparaat is best nog wat waard en met de opbrengst financiert het Prinses Beatrix Spierfonds spieronderzoek in het AMC naar neuromusculaire ziekten.

(Tekst: AMC)

Bij het begin van de actie hebben Anneke van der Kooi, Filip Eftimov en Johan Lim van de afdeling neurologie de eerste telefoons in de bak gegooid. De inzamelboxen staan bij de hoofdingang en bij de loopbrug naar de parkeergarage P2. Ze staan er tot eind oktober.

Spieronderzoek

Met de opbrengst hopen de AMC-onderzoekers hun onderzoek voor te zetten. “Behandeling van en onderzoek naar neuromusculaire ziekten is een speerpunt van het AMC”, zegt Johan Lim, een van de initiatiefnemers van de inzamelactie. “Dit zijn ziekten van de zenuw, de spier of de spier-zenuwovergang (‘neuro-’ staat voor zenuw en ‘musculair-’ staat voor spier). Voorbeelden hiervan zijn ALS, de spierontstekingsziekte myositis en de ernstige zenuwaandoening CIDP. We zijn er nog lang niet: er zijn nog een hoop vragen en veel patiënten kunnen we op dit moment niet goed behandelen.”

We Collect

De inzamelbakken zijn van We Collect, een Fries bedrijf dat zich bezighoudt met het inzamelen van oude telefoons en andere afgeschreven hardware. Het bedrijf kijkt of de oude telefoon nog is te gebruiken voor een revisie. Ze worden dan schoongemaakt, de gegevens worden gewist en daarna verkocht als tweedehands telefoon, vaak in ontwikkelingslanden. Als dat niet kan, verdwijnen ze in de vernietiger om kostbare grondstoffen terug te winnen. Het inleveren levert geld op en spaart het milieu. Ook laders mogen in de inzamelbox.

De waarde van een oude telefoon varieert tussen een paar cent tot enige tientallen euro’s, laat We Collect weten. Het bedrijf adviseert om de persoonlijke gegevens eraf te halen en ook accounts die erop staan, zoals een Google of Apple account, zelf te wissen. Zo niet, dan is de telefoon niet bruikbaar voor een tweede leven als telefoon en levert hij dus minder geld op.