Actrice Adelheid Roosen en journalist Hugo Borst zijn vanaf 19 april te zien in een vierdelige televisiedocumentaire die ons een kijkje geeft binnen de gesloten afdeling van een verzorgingshuis waar dementerende ouderen wonen.
Roosen (59) en Borst (55) zijn beiden zeer betrokken bij de zorg voor ouderen met dementie. Zowel de moeder van Adelheid als van Hugo kregen de ziekte van Alzheimer. Om aandacht te vragen voor de zorg rond dementerende ouderen liepen ze een maand mee op De Leeuwenhoek, een Rotterdams verpleeghuis, en maakte er een televisieserie over.
Realistisch beeld
In vier afleveringen laten ze zien hoe het er op de gesloten afdeling aan toe gaat. Volgens Hugo Borst wordt er een realistisch beeld getoond. Alles mocht worden gefilmd, ook als bleek dat er sprake was van aandacht en zorg tekort voor de ouderen. Op deze manier krijgen we een eerlijk beeld van de zorg rond deze dementerende ouderen en wat goed gaat en wat niet.
Er komen ook deskundigen aan het woord zoals wetenschapper Anne-Mei Thé, die het boek ‘Dagelijks leven met dementie’ schreef en verpleeghuisarts Berg Keizer. Samen met hen wordt de problematieke rond de zorg voor deze ouderen besproken.
Onderbezetting van personeel
Adelheid Roosen maakte eerder de documentaire Mam over haar moeder met Alzheimer, die inmiddels overleden is. Hugo Borst schreef de boeken Ma en Ach, moedertje gebaseerd op zijn wekelijkse stukken in het AD.
Borst stelde vorig jaar samen met Carin Gaemers (lid cliëntenraad van het verzorgingshuis van haar eigen moeder en die van Borst) het zorgmanifest op: Scherp op Ouderenzorg. Zij willen de politiek ervan doordringen dat er betere zorg nodig is en dat op zo’n kort mogelijke termijn de onderbezetting van personeel in verzorgingshuizen moet worden verholpen. “We wilden kabinet, Tweede Kamer en zorgwereld ervan doordringen dat de problemen waarvan kwetsbare ouderen de dupe waren, niet langer konden worden geaccepteerd. In een vloek en een zucht hadden we meer dan 100.000 ondertekenaars,” zei Borst in een eerder interview.
Liefdevolle aandacht
In hun Manifest lag de focus met name op de verpleeghuizen. “Doordat er te weinig zorgmedewerkers zijn, missen kwetsbare ouderen in het verpleeghuis en thuis de structuur om de dag door te komen en lijden zij onder een gebrek aan liefdevolle aandacht. Met onrust, onzekerheid en angst tot gevolg. En regelmatig leidt dat tot agressie tegen medebewoners of zorgmedewerkers. Dat heet een noodtoestand. Dat hoort niet,” aldus Borst.
Dit jaar worden er 32.000 extra opleidingsplaatsen gerealiseerd. Daarmee is de onderbezetting op korte termijn niet verholpen. De inzet van zij-instromers en (ongediplomeerde) zorg-assistenten onder leiding van een gediplomeerde zorg-medewerker kunnen direct helpen.
In de Leeuwenhoek is vanaf 19 april wekelijks op NPO 2 te zien. (20.25 uur)
Bron: zin.nl