Dr. Vivian Weerdesteyn van het Radboudumc Nijmegen krijgt een subsidie van 800.000 euro, waarvan de Hartstichting de helft voor haar rekening neemt. Samen met de Universiteit Twente gaat Weerdesteyn een nieuwe game ontwikkelen.
Met de game kunnen patiënten na een beroerte thuis hun balans oefenen. Het doel is dat patiënten hierdoor minder vaak vallen en zelfstandiger kunnen leven. Ook worden kosten bespaard. De subsidie is uitgereikt tijdens het congres ‘Hart voor Duurzame zorg’ in Utrecht.
‘Na een beroerte hebben veel mensen moeite met hun balans, waardoor ze vaker vallen,’ vertelt Weerdesteyn, onderzoeker aan het Radboudumc. ‘De gevolgen van een val kunnen heel naar zijn, zoals een gebroken heup. Bovendien kunnen de onzekerheid en angst om te vallen een enorme impact hebben op het leven. Patiënten durven soms nauwelijks meer hun huis uit, en worden afhankelijk van anderen.’
Vallen voorkomen
De onderzoekers ontwikkelen een game. Via een monitor of tv-scherm kunnen patiënten daarmee thuis hun stapbewegingen oefenen. Ze verwachten dat hierdoor meer mensen gaan oefenen, en het ook langer volhouden. En dat ze uiteindelijk minder vaak vallen.
Grote groep patiënten
De game is belangrijk voor een grote groep patiënten: in ons land leven meer dan 300.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder stijgt.
Ook andere subsidies toegekend
Naast het team van Weerdesteyn krijgen nog vijf andere onderzoekteams een subsidie voor nieuwe technologie tegen hart- en vaatziekten.
Innovaties hard nodig
De innovaties zijn hard nodig, vertelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. ‘Er zijn steeds meer hart- en vaatpatiënten. Als we niets doen, gaat het om 1,9 miljoen mensen in 2030. Ons doel is dat minder mensen ziek worden. En wie dan toch ziek wordt, moet direct de allerbeste behandeling en revalidatie krijgen. Daarvoor zijn slimme, technische oplossingen die ook op de lange termijn betaalbaar zijn, onontbeerlijk.’ In totaal investeert de Hartstichting bijna 2,5 miljoen euro in de nieuwe innovaties. Overheidsorganisatie ZonMw steekt hetzelfde bedrag in de projecten. Elk project krijgt €800.000.