Pubertijd; Ingrid Bakker “Als ik een dingdong fietsbel hoor moet ik nog altijd aan hem denken”

De puberteit is voor veel pubers een woelige periode vol gierende hormonen, onzekerheden, eerste liefdes, botsen met ouders, rebels en impulsief gedrag of juist jarenlang een muurbloempje. In de rubriek Pubertijd blikken mensen terug op hun tienerjaren.

Foto’s uit privé collectie

De puberteit is voor veel pubers een woelige periode vol gierende hormonen, onzekerheden, eerste liefdes, botsen met ouders, rebels en impulsief gedrag of juist jarenlang een muurbloempje. In de rubriek Pubertijd blikken mensen terug op hun tienerjaren.

Ingrid Bakker, 58 jaar en puber eind jaren ’70, jaren ‘80

Foto door Ingrid Bakker

“Ik vond de puberteit best een verwarrende tijd. Je hormonen schieten alle kanten op en je bent zo zoekende naar hoe je jezelf wilt neerzetten en wie je bent. Maar ik ben er toch redelijk doorheen gefladderd. Dat komt ook omdat ik het thuis heel erg fijn heb gehad in ons gezin met vijf kinderen. Het was een warm nest en daardoor heb ik niet veel gepuberd. Wat niet wil zeggen dat ik geen puberstreken uithaalde! Zo knipte ik bijvoorbeeld mijn eigen haar. Dan had ik een kapsel gezien dat ik leuk vond en probeerde het na te maken. Het resultaat zag er natuurlijk niet uit. En ik vergeet ook nooit meer dat ik iets had gestolen bij de HEMA, terwijl zowel mijn opa als mijn ouders bij die winkel werkten. Bij thuiskomst heb ik het eerlijk opgebiecht. Mijn moeder was vreselijk boos en ik moest direct naar bed.”

Wehkamp- en Neckermannboeken uitpluizen

“Als puber was ik veel bezig met kleding. Ik ploos de Wehkamp- en Neckermannboeken helemaal uit. Dan probeerde ik een soortgelijk kledingstuk te vinden in de Kalverstraat, en soms bestelde mijn moeder het voor mij.  Mijn stijl was niet heel uitgesproken, maar ik wilde wel graag meedoen met trends. Zo moest ik ook per se Roots schoenen hebben. Want die had iedereen. Daar heb ik hartstikke lang voor gespaard met mijn krantenwijk en toen ik ze eindelijk kon kopen vond ik ze eigenlijk wanstaltig. Dan was ik soms toch een beetje een meeloper. Ook mijn broers hadden wel invloed, bijvoorbeeld op de muziek die ik luisterde. Want hoewel die muziek best divers was, we luisterden veel Pink Floyd, Rolling Stones en Bowie, durfde ik toch niet zo goed te zeggen dat ik ABBA ook wel leuk vond, want dat was not done, volgens hen.”

We zijn elkaar nooit helemaal uit het oog verloren

“Ook mijn eerste verliefdheid staat me nog helder voor de geest. Dat intense gevoel, waardoor je bijna niet meer helder kunt denken vergeet je nooit weer. Mijn eerste liefde groeide, net als ik, op in de Bijlmermeer. Hij had een fiets met een harde dingdong bel en was daar altijd mee aan het bellen terwijl hij door de buurt fietste. Zodra ik die bel hoorde rende ik naar het raam om een glimp van hem op te vangen. We hebben anderhalf jaar verkering gehad en toen was het ineens over. Nog altijd als ik zo’n harde fietsbel hoor moet ik aan hem denken. We zijn elkaar ook nooit helemaal uit het oog verloren en hebben zo nu en dan contact.”

Een ongedwongen, zorgeloze tijd

“Wat mij het meest is bijgebleven uit mijn puberteit is het plezier dat ik heb gehad. Mijn tienerjaren in de Bijlmermeer waren echt ontzettend leuk. Het was een ongedwongen en zorgeloze tijd. Ik bracht samen met mijn broers, zussen en vrienden veel tijd door in Het Hop, een collectieve ruimte in de Bijlmermeer, waar disco werd georganiseerd. Maar we kwamen daar ook om aan de bar te hangen te chillen en te toepen. Ook op mijn school, de OSB, wat een hele vrije school was met open lokalen en een informele sfeer, heb ik het enorm naar mijn zin gehad. Misschien romantiseer ik nu, maar voor mijn gevoel waren er nooit toestanden en was er een groot gevoel van saamhorigheid.”

Doe gewoon wat je leuk vindt

“Het fijne van ouder worden is wel dat je onzekerheid weg gaat. Ik ben nog altijd veel met kleding bezig, maar wat mensen van me zeggen of denken boeit me niet meer zoveel. Als puber ben je veel gereserveerder, daar voel ik me nu wel in bevrijd. Als ik terug kon gaan in de tijd en mijzelf als puber een boodschap kon geven dan zou het ook zijn dat je niet zo onzeker hoeft te zijn. Wat maakt het nou uit als je tanden scheef staan. Het gaat om je uitstraling en hoe je in het leven staat. Het leven is betrekkelijk en maar kort. Dus doe gewoon wat je leuk vindt. En voor de pubers van nu zou ik er aan toe willen voegen, niet voor de likes en de volgers, maar omdat het is wat jij zelf wilt.”

 

Hoe zag jij eruit als puber? Had jij schoudervulling waardoor je twee keer zo breed leek? Getoupeerd haar? Wijde pijpen? Een hanenkam? Een oogverblindend fluorescerend trainingspak? Of zag je er heel anders uit? Wil jij ook graag met ons terugblikken op je puberteit in de rubriek Pubertijd? Stuur dan een e-mail met puberfoto’s en een recente foto naar marloesvandersingel@gmail.com en dan nemen we zsm contact met je op.