De Fabeltjeskrant: tijdloze klassieker voor alle generaties

Keek jij vroeger ook naar de Fabeltjeskrant?

Op 29 september 1968 maakte Nederland voor het eerst kennis met de magische wereld van De Fabeltjeskrant. Deze poppenserie, uitgezonden door de NTS (tegenwoordig NPO), vertelde de avonturen en belevenissen van de bewoners van het Grote Dierenbos. Al snel veroverde het programma niet alleen de harten van kinderen, maar ook die van volwassenen. Dagelijks zaten tussen de één en twee miljoen mensen gekluisterd aan de buis om de nieuwste avonturen van Bor de Wolf, Ed en Willem Bever, Juffrouw Ooievaar en natuurlijk Meneer de Uil te volgen.

De Fabeltjeskrant was gebaseerd op de fabels van de Franse schrijver en dichter Jean de la Fontaine, die in de 17e eeuw leefde. Zijn tijdloze verhalen over dieren met menselijke eigenschappen vormden de perfecte inspiratiebron voor De Fabeltjeskrant.

Tijdelijk afscheid

Ondanks het enorme succes verdween De Fabeltjeskrant na vier jaar van de buis. Gelukkig keerde het geliefde kinderprogramma in 1985 met groot succes terug. Nogmaals wisten de karakteristieke figuren jong en oud te betoveren. Helaas kwam in 1989 een definitief einde aan de avonturen van de bosbewoners bij de publieke omroep. Maar zoals het spreekwoord zegt: “Oude liefde roest niet.” In de jaren die volgden, vonden de verhalen van De Fabeltjeskrant een nieuw thuis bij RTL4 en RTL8.

De Fabeltjeskrant werd beloond voor zijn magie met prestigieuze prijzen, zoals de Gouden Televizierring en een Edison. In 2005 kreeg het programma de ultieme erkenning toen het in Nederland werd uitgeroepen tot “Beste Kinderprogramma Aller Tijden.”

Terugkeer in 3D

De Fabeltjeskrant keerde terug naar de buis in 2019 met een moderne twist. Met behulp van de nieuwste 3D-technieken werd de oorspronkelijke serie uit 1968 nieuw leven ingeblazen. In vijftig afleveringen van ongeveer zeven minuten werden de vertrouwde avonturen op een eigentijdse manier tot leven gebracht. De kosten van deze productie waren indrukwekkend, variërend tussen de 3,5 en 4 miljoen euro. Maar het resultaat was het waard, want Meneer de Uil en zijn beroemde woorden “En ga nu maar knus naar jullie warme nestjes. Oogjes dicht en snaveltjes toe, welterusten” bleven opnieuw generaties kinderen helpen om de slaap te vatten.

Cultureel erfgoed

De Fabeltjeskrant heeft een speciale plek veroverd in het hart van het Nederlandse publiek. Het staat symbool voor gezellige momenten voor de televisie, waarin mensen van alle leeftijden samen genieten van de avonturen van de bosbewoners. De serie wekt niet alleen nostalgie op bij oudere kijkers, maar blijft ook vandaag de dag een bron van plezier voor jong en oud. Door de jaren heen is De Fabeltjeskrant uitgegroeid tot cultureel erfgoed, een programma wat zijn charme behoudt en mensen blijft verbinden.

Foto ©: Wikipedia