Waarom verlangen we zo terug naar de jaren ’90?

Herinner je je de tijd van de Gameboy, plateauzolen, haltertopjes en wijde jeans nog? Lees hier waarom we de jaren negentig zo missen!

Met de serie ‘That 90’s Show’ tovert Netflix de jaren negentig weer terug in onze huiskamers. Nostalgie scoort, dat weten ze bij Netflix maar al te goed. Het zijn de jaren van de GSM, de gameboy en de afhaalchinees. Er heerste economisch optimisme en een gevoel van vrijheid en vooruitgang. Niet zo gek dus dat we terugverlangen naar dit decennium.

Vrijheid en voorspoed

Door het einde van de Koude Oorlog leek alles mogelijk en heerste er een gevoel van optimisme en vooruitgang. Mensen hadden het idee dat de wereld aan hun voeten lag en dit gevoel van vrijheid is iets waar veel mensen tegenwoordig naar terugverlangen. We leven nu in onzekere tijden. Het is fijn om terug te denken aan een tijdperk waarin alles wat minder complex leek als nu.

Gouden tijden voor de popcultuur

In de jaren negentig werd de popcultuur gedomineerd door muziek, films en televisieseries die nu nog steeds populair zijn. Bands zoals Nirvana en Pearl Jam hadden een enorme invloed op de muziek industrie en zijn iconisch voor de alternatieve rockmuziek. Ook de opkomst van girl groups zoals The Spice Girls en boy bands zoals de Backstreet Boys en Take That zorgden voor een nieuw tijdperk in de popmuziek. Televisieseries zoals Friends, The Fresh Prince of Bel-Air en Sienfield waren ongekend populair en hebben nog steeds een grote schare fans.

De impact van technologische ontwikkelingen in de jaren negentig

In de jaren negentig maakte we kennis met enkele baanbrekende technologische ontwikkelingen die ons leven voorgoed zouden veranderen. Het internet was een van de belangrijkste uitvindingen in die tijd en werd later een onmisbaar onderdeel van ons dagelijkse leven. Van het inbellen op internet tot het spelen van de eerste online spelletjes, de opkomst van het internet bracht ons nieuwe vormen van communicatie zoals e-mail en MSN. De introductie van mobiele telefoons zorgde ervoor dat we overal bereikbaar waren. Iets wat we nu normaal vinden.

Economische voorspoed

De economische voorspoed van de jaren negentig doet ons nu helemaal terug verlangen naar die tijd. De groei en welvaart van destijds was natuurlijk fantastisch. Mensen hadden meer te besteden en er was een gevoel van zorgeloosheid in het maken van plannen voor de toekomst. Bedrijven zoals Microsoft, Apple en Amazon werden opgericht en groeiden uit tot giganten. Ook de vastgoedmarkt en beurs deden het goed, hierdoor keken veel mensen met optimisme naar de toekomst.

Flanellen overhemden, plateauzolen en wijde jeans

Ook op het gebied van mode en cultuur had de jaren negentig ons veel te bieden. Flanellen overhemden, plateauzolen en wijde jeans waren destijds niet uit het straatbeeld weg te denken. Evenals opvallende sportkleding (Australian of Cavello!), haltertops en mini-rokken. En wat dacht je van het witte t-shirt onder het jurkje? De opkomst van de hip hop cultuur had ook een grote invloed en dat zag je terug in de kledingstijl van veel jongeren. Merken zoals FUBU, Tommy Hilfiger en Karl Kani waren erg populair. Ook de grunge stijl geïnspireerd door bands als Nirvana en Pearl Jam deed het goed.

Een einde aan een tijdperk

De jaren negentig hebben ons blijvend beïnvloed en is een tijdperk waar we graag op terugkijken. Helaas kwam er in 2001 abrupt een einde aan deze periode. Op 11 september van dat jaar vond de aanslag op het World Trade Center plaats en veranderde de wereld voorgoed.

Na de aanslag was er een gevoel van onzekerheid en angst. De wereld was plots niet meer zo veilig en nieuwe bedreigingen deden hun intrede, waar we in de jaren negentig nog niet bekend mee waren. Ook vandaag de dag zijn die er nog steeds. Het is dus begrijpelijk dat we heimwee hebben naar de jaren negentig, een tijd van vrijheid en financiële  zekerheid, een veilige haven. Gelukkig kunnen we door middel van TV-series nog even terug naar die tijd en herbeleven hoe we ons toen voelden.