Instant geluk met muziek uit je jeugd

Brul jij keihard mee als Sailin’ Home van Piet Veerman op de radio voorbij komt? Word je gevuld met nostalgie als je Crocketts’s Theme hoort? Of ga je helemaal los op alles van Madonna? Dan is de kans groot dat jij the big 5-0 al gepasseerd bent. Dit zijn namelijk allemaal liedjes of artiesten die hip waren toen jij ongeveer een jaar of 14 was. De muziek die je tijdens je jeugd hebt ontdekt en omarmd, heeft iets heel magisch. Zelfs liedjes die je helemaal niet per se leuk vindt hebben de kracht om je terug te voeren naar een tijdperk van onschuld, vreugde en onbezorgdheid. De deuntjes en teksten kunnen herinneringen oproepen die je hart verwarmen en een glimlach op je gezicht toveren. Een shotje instant geluk. Maar waarom maakt de muziek uit onze jeugd ons eigenlijk zo gelukkig? En welke spotify playlist mag jij niet missen als je dit geluksgevoel graag bij de hand houdt?

Terug in de tijd

Je kent het vast wel. In de auto of ergens in een winkel waar muziek op staat, komt er een liedje voorbij uit je tienertijd en plotseling sta je weer op dat schoolfeest of op dat verjaardagsfeestje waar je voor het eerst met je vriendje zoende. Dit liedje dat je nu hoort katapulteert je terug de tijd in en even is het alsof je daar echt bent en er geen jaren verstreken zijn. En dat is dan ook precies de kracht van die liedjes uit je jeugd. Ze slaan moeiteloos een brug tussen het heden en een tijd waarin alles nog zoveel simpeler leek. Als je terugdenkt aan die tijd herinner jij je misschien een zorgeloze tijd en zo’n liedje roept een gevoel van geluk op. Het kan je ook nostalgisch maken, het verlangen aanwakkeren naar een tijd die was. En dat alles in een fractie van een seconde!

Memories

Het antwoord op de vraag waarom muziek uit onze jeugd ons zo gelukkig maakt is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Wetenschappers hebben namelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp en hebben ontdekt dat de muziek die we in onze jeugd luisteren helemaal versmolten is met de herinneringen die we op dat moment maakten. Met die herinneringen is bovendien ook nog iets geks aan de hand, want wat ze ook ontdekt hebben, is dat we in de leeftijdsfase tussen de tien en dertig jaar bizar veel herinneringen opslaan. Deze bult herinneringen wordt ook wel de mijmerberg genoemd. Hoe het nou precies kan dat we in deze fase van ons leven zoveel herinneringen opslaan is de wetenschap nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk heeft het iets te maken met de hoeveelheid ‘eerste keren’ die we in deze periode meemaken. Dit klinkt ook best logisch, want eerste keren maken doorgaans toch de meeste indruk. Letterlijk dus!

Een wezenlijk onderdeel en onderdeel van je wezen

Nog een reden waarom muziek uit je jeugdjaren zoveel gevoelens bij je kan oproepen, is het feit dat je in de fase van je leven vaak druk bezig bent met ontdekken wie jij bent en waar jij je mee identificeert. Hoewel dat een intrinsiek proces is, spelen externe factoren hier toch ook een grote rol in. Droeg jij kleurrijke spandex leggings net als Madonna, of was je misschien juist meer punk of een beetje kakker? Ook de muziek waar je destijds naar luisterde werd een groot onderdeel van je persoonlijkheid. Niet zo gek dat ze onder je huid zijn gekropen. Als je nu zo’n liedje hoort waar je je destijds volledig mee identificeerde, herinnert dit je meteen aan wie je was en waar je vandaan komt. Doe jij nog steeds moeiteloos de Moonwalk? Zing je stiekem mee met Rick Astley ook al vind je het een vreselijk liedje? Weet je nog precies welk liedje er aan stond toen je voor het eerst stond te schuren op de dansvloer?

Soundtrack

Al die liedjes zijn de soundtrack van je leven, en in dit geval van je jonge jaren. Een tijd waar de meeste mensen met genoegen naar terug kijken; zoals eerste liefdes, afstuderen, schoolfeestjes en eindeloze zomervakanties. Niet gek dat we van deze soundtrack meteen blij worden en graag in die muzikale tijdmachine stappen om even naar die zorgeloze tijd af te reizen.

Dus heb je een klein dipje, of zit alles een beetje tegen? Dan heb je een sterk wapen achter de hand, namelijk je favoriete muziek van je jeugd! Knal aan die playlist en laat je even helemaal gaan. Dans alsof er niemand kijkt, zing mee, ook als dat klinkt als een valse kraai, en voel je weer even piepjong. Dan voel je je daarna als herboren.

Wat inspiratie nodig? Deze lijsten zijn vrijwel zeker een hit!

Top Hits of 1987

Woman of the 80’s

80’s Hits!