DIY: Hoe maak je een macramé plantenhanger?

Overal zie je weer rotan, kurk en keramiek en voor veel ramen prijkt de good old seventies macramé plantenhanger. Doet het jou ook zo denken aan vroeger en wil je ook wel wat gezellige nostalgie aan het plafond hangen? Dan maak je het toch gewoon lekker zelf!

Soms lijkt het wel alsof we weer helemaal terug zijn in de jaren 70. De Afghaanse jas, de wijde pijpen broek, en gehaakte kleding zijn weer retepopulair. Maar ook in huis maakt de retro jaren 70 look al enige tijd een echte comeback. Overal zie je weer rotan, kurk en keramiek en voor veel ramen prijkt de good old seventies macramé plantenhanger. Doet het jou ook zo denken aan vroeger en wil je ook wel wat gezellige nostalgie aan het plafond hangen? Dan maak je het toch gewoon lekker zelf!

Wat is macramé?

Misschien is het een beetje weggezakt in je geheugen. Wat is het ook alweer, macramé? Het valt in dezelfde categorie als een handwerktechniek als kantklossen. In het kort betekent het dat je door middel van het knopen van draden een patroon maakt. Daar heb je behalve het macramé touw en je handen verder niet veel bij nodig. Macramé wordt dus gebruikt om die hippe planthangers van te maken, maar je kunt er ook armbandjes, kussens, dromenvangers, wandversiering of andere decoratieve hangers mee maken. En je kunt er natuurlijk helemaal je eigen creativiteit op los laten. Zo kun je ook een lief figuurtje of een hippe regenboog macrameeën voor op de kinderkamer van je (klein)kind. Weer eens iets anders dan zelfgebreide sokjes. Macramé garen lijkt een beetje op natuurlijk touw en bestaat uit in elkaar gedraaide draadjes.

Wat heb je nodig om een macramé plantenhanger te maken?

We schreven al dat macramé een handwerktechniek is. Je bent dus lekker met je handen bezig. Maar je hebt wel een aantal dingen nodig zodat jij je mooiste macramé plantenhanger kunt fröbelen;

  • Macramétouw: er bestaan allerlei verschillende soorten en merken macramégaren. Voor het maken van een macramé hanger kun je het beste kiezen voor garen met een dikte van 3mm
  • Een goede, scherpe schaar
  • Een handig haakje om de plantenhanger aan op te hangen
  • Tape, een houten ring, stok of tak ter ondersteuning
  • Leuk plantenpotje van 13,5 cm hoog en aan de bovenkant een doorsnede van 15,5 cm

Als je het jezelf makkelijk wilt maken kun je ook een kant-en-klaar macramé pakket bestellen om daarmee een hanger te maken.

Macraméknopen

Als je eenmaal weet hoe het moet is macrameeën een makkie. Maar ja, dan moet je het eerst dus wel even weten en onder de knie hebben. Er zijn verschillende knooptechnieken die gebruikt worden bij macramé. Het hangt een beetje af van welke planthanger je wilt maken welke knopen jij nodig hebt. Dit zijn de meest gebruikte knopen waar je mee kunt werken.

  • De rechte knoop
  • De bovenhandse knoop
  • De weitasknoop (square knot)
  • De halve weitasknoop (half square knot)
  • De gedraaide weitasknoop (switch square knot)

 

Zo doe je het

We kunnen hier natuurlijk een uitgebreide beschrijving van iedere knoop neerpennen. Maar wanneer je iets voor je ziet heb je het veel sneller in de gaten. Check daarom hieronder deze handige video tutorial van Koffie en Wol TV, waarin je precies kunt zien hoe jij een hippe plantenhanger in elkaar knoopt. En dan bungelen de plantjes binnen no time ook bij jou lekker in de lucht. Perfect in een urban jungle interieur.