Pubertijd; Annemiek Dek “Een bus haarlak ging er in drie dagen doorheen”

De puberteit is voor veel pubers een woelige periode vol gierende hormonen, onzekerheden, eerste liefdes, botsen met ouders, rebels en impulsief gedrag of juist jarenlang een muurbloempje. In de rubriek Pubertijd blikken mensen terug op hun tienerjaren.

foto’s uit privé collectie

De puberteit is voor veel pubers een woelige periode vol gierende hormonen, onzekerheden, eerste liefdes, botsen met ouders, rebels en impulsief gedrag of juist jarenlang een muurbloempje. In de rubriek Pubertijd blikken mensen terug op hun tienerjaren.

Annemiek Dek, 52 jaar en puber begin jaren ‘80

“Mijn haar was vrij heftig toen ik een jaar of vijftien was. Madonna was destijds populair, en hoewel ik geen fan was van haar muziek, vond ik haar wilde haar wel helemaal geweldig. Als mensen mij vroegen of mijn föhn ontploft was of dat ik mijn haar met een rotje had gekamd dan werd ik witheet. Het werd ook steeds extremer; ik had de zijkanten weggeschoren met het scheermes van mijn vader, of liet er bliksemschichtjes in scheren. Dat vond ik stoer. Om het zo wild mogelijk te maken ging ik op de kop staan om mijn haar te touperen. Dan alles voorzichtig uitschudden en een halve bus Wella haarlak erover. In drie dagen ging er met gemak een bus haarlak doorheen! En het liefst waste ik mijn haar op vrijdag, want dan was het maandag weer lekker viezig zodat het goed bleef zitten. Ik had een brommer, maar daar ging ik niet mee naar school want dan moest ik een helm op. Dat kon natuurlijk niet want dat was een ramp voor mijn kapsel. Die toupeerkam heb ik trouwens, tot vorige week toen ik hem kwijtraakte, mijn hele leven gehad. Inmiddels is mijn haar niet meer zo wild, maar ik haat het nog steeds als mijn haar plat zit.”

“Een verschrikkelijk luie puber met een grote mond”

“Als puber was ik een echt paardenmeisje. Mijn vader had een stal gebouwd achter huis, waar we paarden hielden, dus eigenlijk waren we echt een paardenfamilie. Ik hield me dus veel met de paarden bezig. Maar ik was ook een verschrikkelijk luie puber met een grote mond. Ik lag dan ook regelmatig met mijn vader overhoop. Ook met mijn twee zussen die acht en zeven jaar ouder zijn was er wel eens heibel. Zij vonden mij maar een verwend nakomertje en bemoeiden zich vaak met mij en mijn gedrag. Mijn moeder zat daar dan tussen. Ik was ook wel een hele vervelende puber. Het liefst lag ik de hele dag op de bank tv te kijken en mijn kamer was een enorme bende. Als mij werd gevraagd dat op te ruimen, of even naar de winkel te gaan voor mijn moeder dan maakte ik daar als een echte puber een enorm drama van.”

“Ik was te onzeker om te dansen”

“We woonden in Vijfhuizen, een klein dorpje tegen Haarlem aan. Maar uitgaan in Haarlem trok mij nooit zo. In het dorp had je een kroeg, De Eendracht. De ene week was daar een discoavond en de week erop was het discoavond bij de sportclub. Daar draaiden ze muziek van de Dolly Dots en Hazes en wat er verder allemaal in de Top 40 stond. Met mijn beste vriendin ging ik daar naartoe. Alcohol drinken deed ik niet, want ik lustte het niet. Voor mijn ouders was dat heel fijn want ik deed geen rare dingen. Later heb ik de schade wel ingehaald hoor! Dansen deed ik ook niet tijdens die discoavonden. Ik was een beetje te zwaar en had daardoor niet veel zelfvertrouwen. Die onzekerheid probeerde ik misschien ook wel te overschreeuwen met mijn uiterlijk, dat toch best extreem was. Ik wilde graag een beetje anders zijn. Niet alleen mijn haar was wild. Mijn make up was ook erg kleurrijk. Dan trok ik over het midden van mijn ooglid een lijntje naar beneden, de ene kant roze en de andere blauw. Of deed ik fluorescerende lippenstift en rouge op. Ook droeg ik graag van die Madonna brillen. Dat waren van die vierkante zonnebrillen die helemaal zwart waren. Je zag er eigenlijk niks door als je ze ophad. Die droeg je dan met fluorescerende touwtjes aan de pootjes, het liefst een stuk of vijf, zes, om je nek.”

“Tijdens de reünie heb ik mijn excuses aangeboden”

“Wat mij het meeste is bijgebleven van deze levensfase is de middelbare school. De eerste twee jaar op de LTS zaten er maar twee meisjes in mijn klas en werd ik veel gepest. Dat heeft ook invloed gehad op mijn onzekerheid. Na die twee jaar koos ik voor verzorging en volgden drie jaar op de LHNO. Toen zaten er maar twee jongens in de klas. Daar kreeg ik vriendinnen en wat meer zelfvertrouwen. Toen heb ik zelf ook mensen gepest. Achteraf vind ik dat heel erg van mezelf. Al begrijp ik nu dat dit voortkwam uit mijn eigen onzekerheid en angst om zelf gepest te worden. Tijdens de reünie heb ik hier mijn excuses voor aangeboden. Pesten is vreselijk. Als ik nu merk dat er ergens gepest wordt dan grijp ik direct in.”

“Doe beter je best op school”

“Na de middelbare school ben ik meteen gaan werken. Eerst in een supermarkt, daarna in de thuiszorg en nu werk ik in de gehandicapten zorg. Ook ontmoette ik al vrij snel mijn man, trouwden we en kregen een dochter en een zoon. Als ik met de kennis van nu iets tegen mijzelf als puber kon zeggen, dan zou ik zeggen ‘doe beter je best op school’. Dan had ik misschien doorgeleerd en was ik verpleegkundige geworden. ‘Wees wat liever voor je ouders’, zou ik daar aan toevoegen. Al denk ik dat ik voor de rest een leuk kind was. En ik heb alles teruggekregen toen mijn eigen dochter ging puberen, dus ik heb mijn les geleerd!”

Hoe zag jij eruit als puber? Had jij schoudervulling waardoor je twee keer zo breed leek? Getoupeerd haar? Wijde pijpen? Een hanenkam? Een oogverblindend fluorescerend trainingspak? Of zag je er heel anders uit? Wil jij ook graag met ons terugblikken op je puberteit in de rubriek Pubertijd? Stuur dan een e-mail met (minimaal 3) puberfoto’s en een recente foto naar marloesvandersingel@gmail.com en dan nemen we zsm contact met je op.