Moestuinverhaal over warmoes, snijbiet en Baantjer

Moestuinverhalen 16

Snijbiet, een prachtige groente om te zien in de moestuin. Deze lekkere bladgroente heeft alle kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, paars, groen en wit. Een aanrader voor iedereen die een moestuin heeft!

Vergeten groente

Snijbiet, wordt ook wel warmoes genoemd. Er gaat nu vast een belletje rinkelen bij Baantjer liefhebbers. Het politiebureau van de Cock met c. o. c. k. is immers gevestigd aan de beruchte Warmoesstraat in Amsterdam. Het is een hele oude groente en stamt uit de tijd van de Romeinen. Zij hebben de groente door heel Europa verspreid. Tegenwoordig wordt snijbiet vaak in het rijtje ‘vergeten groenten’ genoemd. Vroeger veel gegeten door onze voorouders, nu helaas niet meer.

Wat is snijbiet?

Snijbiet is een grootbladige groente en familie van spinazie en quinoa. De stelen doen mij denken aan rabarberstengels. Ze worden bij snijbiet ‘ribben’ genoemd. Het is een groente waar veel vitaminen in zitten. Onder andere veel ijzer, vitamine C en calcium. De smaak lijkt ontzettend veel op spinazie, het heeft iets meer bite. In het blad proef je een vleugje biet. Qua bereiding kun je het net zoals spinazie gebruiken. Zelf kies ik vaak voor een quiche. Uiteraard met courgette. Maar je kunt de snijbiet ook wokken, stoven, koken, gebruiken in salades, pasta’s, je kunt er echt van alles mee. Let er wel op dat de steel een iets langere bereidingstijd nodig heeft dan het blad.

Vaker oogsten

Het leuke aan snijbiet is dat je de groenten meerdere malen per seizoen kan oogsten. Er groeien namelijk nieuwe bladeren uit de stengels die je eerder hebt afgesneden. Van de lente tot de herfst is het mogelijk om snijbiet te eten uit de moestuin. Eigenlijk net zo lang tot het begint te vriezen. Het is een makkelijk te telen groente. Niet erg gevoelig voor ziekten. Hooguit de zwarte bonenluis kan voor ongemakken zorgen.

Moeilijk verkrijgbaar

Snijbiet is in de supermarkten in Nederland niet veel te verkrijgen. Dit komt denk ik, omdat de kwaliteit van de groente na het oogsten snel achteruit gaat. Het is hooguit twee dagen houdbaar in de koelkast. Verse snijbiet herken je aan het stevige blad en de knapperige stengel. Ik zie het in onze regio nooit in de supermarkt of bij de groenteman. Wel veel in de moestuinen.

Regenboogvariant

Heb jij ook een tuintje? Probeer het eens! Of ga op zoek naar snijbiet in een biologische winkel. Er zijn verschillende varianten. Van witte en gele tot groene en rode stengels. Zelf kies ik altijd de regenboog variant. Alle kleuren ineen. Prachtig in je tuin én op je bord!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel vijftien.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top