Tijdens de Nederlandse zomers krijgen we steeds vaker te maken met een hittegolf. Als de mussen van het dak vallen en het zweet je al over je rug stroomt als je opstaat, heb je vaak ook veel minder zin in eten. Vooral aan de ouderwetse Hollandse pot moet je dan even niet denken. Tijdens deze periodes kan het lastig zijn om voedzame maaltijden te verzinnen waar je wel trek in hebt. Gelukkig zijn er talloze heerlijke en verfrissende gerechten die je kunt bereiden om jezelf te verwennen en het hoofd koel te houden. Hieronder lees je handige culinaire tips om een hittegolf goed door te komen en drie eenvoudige recepten die perfect zijn voor een hittegolf.
IJskoud? Liever niet!
Hoe aanlokkelijk het ook is om tijdens een zinderend hete dag glazen met ijskoud drinken achterover te slaan, het is eigenlijk niet zo verstandig. Als je veel ijskoud drinken drinkt, trekken je bloedvaten samen, waardoor je lichaam nog harder moet werken om af te koelen. Gevolg? Je hebt het nog warmer dan daarvoor. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ijsjes. Al hoort een lekker ijsje er natuurlijk ook wel bij op een zomerse dag. Kies dan wel het liefst voor een waterijsje, en als je op je calorieën wilt letten eentje die gemaakt is van fruit. Een glas koud drinken of ijsje kan dus niet zoveel kwaad, maar als je je lijf wilt helpen om af te koelen doe je er beter aan om voor een lauwe of warme drank te kiezen, zoals een lekker opbeurende kopje munt thee.
Hou het simpel
Misschien heb je helemaal geen zin in warm eten. Maar ook als het heet is kun je gerust een warme maaltijd maken. Vaak komt het er niet van, omdat niemand met een hittegolf zin heeft om ook nog eens boven een warm fornuis te hangen. Wil je wel graag een warme en voedzame maaltijd, maak het jezelf dan vooral makkelijk, bijvoorbeeld door een ovenschotel of traybake te maken. Bij dit soort gerechten is er vaak alleen wat voorbereidend snijwerk nodig, maar je gooit je ingrediënten gewoon allemaal bij elkaar in een schaal en laat de oven het werk doen. Zelf ga je lekker buiten zitten met een lekker drankje. Helemaal makkelijk is een licht soepje. Combineer dat met een lekker stokbroodje met zeezoutboter en je hebt in een handomdraai een lekker maaltje op tafel staan.
Gezond en lekker; zomerfruit
Je bent niet de enige die tijdens een hittegolf het brood links laat liggen. Fruit is lekker licht verteerbaar en als je weinig trek hebt, maar toch iets moet eten, gaat fruit er meestal wel in. In de zomer kun je ook nog eens kiezen uit heerlijk zoet en sappig fruit, zoals meloen, aardbeien, bosvruchten en citrusvruchten. Geen zin in een broodmaaltijd als ontbijt? Vervang deze dan gewoon door een lekkere fruitsalade of desnoods een dikke appel.
Eindeloos barbecueën
Tijdens warme zomerdagen ruik je buiten overal die heerlijke geur van barbecues die opgestookt worden. Voor veel mensen hoort de barbecue er dan ook echt bij in de zomermaanden. Daardoor loop je wel de kans dat je bijna elk weekend op een barbecue te vinden bent. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar als het erg heet is, is vlees niet direct de beste keuze. Een stukje vlees kan geen kwaad, maar veel mensen denkt nog steeds dat je bij een barbecue toch vrijwel alleen maar vlees eet. Zonde, want er zijn zoveel andere lekkere dingen die je kunt maken, die veel beter passen bij het snikhete weer. Je maag en darmen moeten namelijk veel meer werk verzetten om vlees te verteren. Dus kun je er beter voor kiezen om dat stukje vlees af te wisselen. Met vis, maar ook met groente, salades of wellicht een plantaardige keuze. Tegenwoordig kun je namelijk ook hele lekkere vegan of vegetarische producten op de grill leggen. Hou er tijdens het barbecueën wel rekening mee dat je etenswaren niet te lang uit de koeling kunnen. Laat het dus zo lang mogelijk in de koelkast staan, of regel desnoods een goede koelbox die bij de barbecue staat.
Zomerse Wrap met Kip, Avocado en Mango
Ingrediënten:
- 2 grote volkoren tortillawraps
- 2 kipfilets, gegrild en in plakjes gesneden
- 1 rijpe avocado, in plakjes gesneden
- 1 rijpe mango, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in reepjes gesneden
- Handvol gemengde sla (bijv. rucola of veldsla)
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel limoensap
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de tortillawraps kort in een droge koekenpan of volgens de instructies op de verpakking, zodat ze makkelijker te rollen zijn.
- Meng in een kleine kom de Griekse yoghurt, limoensap, zout en peper om een dressing te maken.
- Smeer de dressing gelijkmatig over de tortillawraps.
- Verdeel de gemengde sla over de wraps als basislaag.
- Leg de plakjes gegrilde kipfilet op de sla.
- Voeg plakjes avocado, blokjes mango en reepjes rode paprika toe.
- Rol de wraps stevig op, waarbij je de ingrediënten goed aandrukt.
- Snijd de wraps doormidden en serveer ze als lichte maaltijd of als hapjes voor bij een zomerse barbecue.
Het fijne aan een zomerse wrap is dat je hem helemaal kunt aanpassen aan jouw smaak. Voeg bijvoorbeeld gehakte verse kruiden toe, zoals koriander of munt, voor een extra frisse smaak. Of voeg wat plakjes komkommer of dun gesneden rode ui toe voor wat extra bite. Je kunt er lekker op los experimenteren en bovendien ook een goede manier om restjes te gebruiken die je anders misschien weg had gegooid.
Gazpacho – Koude Spaanse tomatensoep
Ingrediënten:
- 6 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
- 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en grof gehakt
- 1 rode ui, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- Zout en peper naar smaak
- Optionele toppings: gehakte komkommer, paprika, verse kruiden
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa.
- Proef en voeg zout en peper toe naar smaak.
- Zet de gazpacho minimaal 2 uur in de koelkast om af te koelen en de smaken te laten ontwikkelen.
- Serveer de gazpacho in gekoelde kommen en garneer met gehakte komkommer, paprika of verse kruiden naar keuze.
- Geniet van deze verfrissende, hartige soep op een hete dag.
Verfrissende fruitsalade met yoghurtdressing
Ingrediënten:
- 2 kopjes gemengd vers fruit (bijv. aardbeien, bosbessen, mango, ananas, kiwi, druiven)
- 1 kopje Griekse yoghurt
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel vanille-extract
- Optionele toppings: muntblaadjes, geroosterde kokosvlokken
Bereidingswijze:
- Snijd het fruit in hapklare stukjes en doe het in een grote kom.
- Meng de Griekse yoghurt, honing en vanille-extract in een aparte kom tot een gladde dressing.
- Giet de yoghurtdressing over het fruit en meng voorzichtig totdat het fruit gelijkmatig bedekt is.
- Laat de fruitsalade ongeveer 15 minuten in de koelkast rusten om de smaken te laten vermengen.
- Garneer de fruitsalade met muntblaadjes en geroosterde kokosvlokken (indien gewenst).
- Serveer de verfrissende fruitsalade als een heerlijk dessert of licht tussendoortje.
Met deze drie recepten kun je genieten van heerlijke gerechten boordevol verse ingrediënten, die je lichaam op warme dagen verfrissen en energie geven. Bon appétit!