In deze restaurants kun je terecht voor ouderwets Hollands eten

Het gezegde, ‘wat de boer niet kent’, is inmiddels wellicht wat achterhaald, want het aantal restaurant met een buitenlandse cuisine is reusachtig en ook in de supermarkt haal je tegenwoordig de meest exotische dingen, of je gaat naar een toko als je echt iets aparts wilt. Maar toch, veel mensen genieten misschien toch wel het meest van die typische ouderwetse Hollandse pot. Lees verder als je wilt weten waar jij kunt aanschuiven voor een heerlijke Hollandse maaltijd, met of zonder creatieve twist.

De Hollandse Pot

Bij een restaurant met deze naam kan het natuurlijk niet missen. Hollandscher dan dit wordt het eigenlijk niet. Dit gezellige restaurant in onze mooie hoofdstad doet zijn naam dan ook eer aan met de gerechten die op de menukaart prijken. Daarbij kun je denken aan een oer-Hollandse stamppot boerenkool, maar ook zuurkool en andijvie staan op de kaart. Hollandse erwtensoep, paling, bitterballen; de oud Hollandse gerechten zijn talrijk bij de Hollandse Pot. Het moderne ogende restaurant is aangekleed met mooie Hollandse meesters aan de wanden om de sfeer helemaal compleet te maken. Perfect voor een heerlijke, ongecompliceerde smulpartij.

De matroos en het meisje

Ook al zo’n klinkende naam. De matroos en het meisje is een oer Hollands restaurant in Rotterdam. Dat zit hem met name in de formule; eten wat de pot schaft. Waarbij je zelf kiest hoeveel gangen je wilt, maar vooral ook in de aankleding van het restaurant. Alsof je zo een Delfts tegeltje binnen bent gestapt. Op je bord kun je de lekkerste Hollandse (vergeten) groentes en gerechtjes verwachten. Maar hierbij worden Franse en Italiaanse invloeden ook niet helemaal geschuwd.

Restaurant Greetje

Ook bij restaurant Greetje in Amsterdam heb je het gevoel zo terug te zijn in grootmoeders keuken. Maar dan met ontzettend lekker eten! Hier kun je kiezen uit een proeverij die bij het seizoen past, of gewoon à la carte. Het water loopt je al in de mond bij gerechten als langzaam gegaarde kalfssukade en je reist terug in de tijd met roodfruitparfait met hangop.  De sfeer in het restaurant is als die van de gezellige woonkamer van je opa en oma, met uiteraard Delfts blauw en prachtige oude foto’s van Amsterdam aan de wanden.

De Hakhorst

Een authentiek pannenkoekenrestaurant mag natuurlijk niet ontbreken in een lijstje van restaurants waar je lekker ouderwets kunt eten. Al sinds 1987 worden hier pannenkoeken gebakken op ambachtelijke wijze. Natuurlijk kun je bij De Hakhorst voor een ouderwetse pannenkoek met spek of alleen stroop en poedersuiker kiezen. Maar als je iets meer creativiteit wilt heb je de keuze uit meer dan 200 verschillende pannenkoeken!

Eet smakelijk!