Moestuintip: last van winderigheid? Eet venkel!

Venkel helpt bij een goeie spijsvertering én tegen vroegtijdige veroudering. Waar wacht je nog op?

Moestuinverhalen 11

Heb jij nog nooit venkel gegeten? Probeer het eens! Het is super gezond, smaakt naar anijs en heeft bovendien een geneeskrachtige werking. Zelf heb ik deze groente pas vorig jaar ontdekt. Een verrassend plantje!

Italianen zijn er gek op

Zoals je op de foto kan zien is het een stevige, platte witte knol die boven de grond groeit. Het loof kan een hoogte van maar liefst twee meter bereiken. Zoals gezegd smaakt het naar anijs. Hou je niet van beschuit met muisjes dan is venkel vast niks voor jou. De venkel komt oorspronkelijk uit Azië. Via de handel heeft de groente zijn weg gevonden naar Europa. Vooral in Zuid-Europa is de venkel erg populair. De Italianen eten per persoon zeven kilo per jaar. In Nederland wordt venkel pas vanaf 1979 geteeld. De Nederlanders eten 100 gram per persoon. Wat een verschil.

Venkelthee

Er is van alles mogelijk met venkel. Roerbakken, koken, stoven, rauw eten in de salade of je maakt er een lekkere soep van. In de winkel zie je venkel vaak zonder loof liggen. Voordeel van een eigen moestuin is dat je ook over het loof beschikt. Die kun je gebruiken als decoratie, maar ik maak er venkelthee van. Een paar minuutjes in heet water laten trekken en je hebt heerlijke thee. De thee staat bekend om zijn kalmerende werking en het schijnt te helpen tegen buikkrampen.

Voordelen voor je gezondheid

Venkel biedt enorm veel gezondheidsvoordelen. Teveel om hier op te noemen. Vandaar een kleine selectie. Snel last van bloedarmoede? Eet venkel, het zit boordevol ijzer. Verder bevat het onder meer antioxidanten, vitamine C en kalium. Leuk weetje is dat het helpt tegen vroegtijdige veroudering. Super geschikt voor vijftigplussers. Wat ook mooi meegenomen is, is dat er een stofje inzit dat helpt bij de spijsvertering en winderigheid voorkomt. Bezig met afvallen? Dan is venkel ideaal, want het heeft een eetlustremmende werking.

Venkel is een vaste plant

Venkel is een mooie plant om te zien in de moestuin. Je kunt hem bijvoorbeeld aan de rand een zaaibed zaaien. Het is een vaste plant waarvan je het hele tuinseizoen van kunt genieten. Is de knol klaar dan snij je die af en de plant maakt weer een nieuwe aan.

Wanneer je venkel in het voorjaar zaait heb je kans dat hij doorschiet. Ik kan het weten, want dat was mij zeker het geval. Tip is om venkel te zaaien na de langste dag van het jaar, 21 juni, de kans op doorschieten is dan minder groot. Koop je plantjes bij het tuincentrum? Deze kan je nog tot september in de tuin planten. Venkel is namelijk bestand tegen de vorst. In de winter kan je hem dan oogsten. Oogst hem zodra hij zo groot is als een tennisbal, dan is hij op zijn lekkerst!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel tien.