Moestuinverhalen 9
Afgelopen zondag maakte ik een rondje in de moestuin. Het viel me op hoe prachtig die nu is. De groente knalt de grond uit. En zoveel kleur! Kamille, goudsbloemen, Oost-Indische kers, gele bloemen aan de courgetteplant, paars blauwig komkommerkruid, kortom: een schitterend plaatje.
Stil protest tegen de Duitsers
Goudsbloemen, een leuk onderwerp voor een nieuwe blog. Toen ik de naam intikte op Google werd ik overweldigd door alle informatie. Naast de Latijnse naam Calendula Officinales zijn er nog meer namen te vinden zoals koningsbloem of oranjebloem. Dit vanwege de connectie van de bloem met de Oranjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de goudsbloem verboden vanwege zijn oranje kleur. Nederlanders zaaiden afrikaantjes en goudsbloemen als symbool van verzet. De Duitsers waren hier niet blij mee. De Margriet, de naam van de in 1943 geboren prinses, zag je eveneens veel.
Snijbloem, in de thee of in de salade
De goudsbloem is een veelzijdige bloem. Niet alleen staat hij mooi te wezen in de moestuin, je kan hem oogsten als snijbloem, toevoegen aan kruidenthee of de salade ermee versieren. De fleurige bloemblaadjes geven je salade een extra touch. Hoe het smaakt? Mild, niet scherp, een klein beetje bitter, past prima bij een salade. En wist je dat je de bloemblaadjes mee kan koken met rijst? De rijst wordt dan geel, net zoals saffraanrijst. De smaak wordt ietwat pittiger.
Medische voordelen van goudsbloemen
Officinales betekent: uit de werkplaats van de apotheker. De goudsbloem staat bekend om zijn medicinale werking. Het schijnt dat ze vroeger in Rome de bloem al gebruikten tegen hart- en vaatziekten.
Echter, op internet staan zoveel toepassingen. Het eten van de bloem helpt bijvoorbeeld tegen darmklachten, maar ook tegen acne, voetschimmel, wratten en likdoorns. Het bekendst is wellicht calendulazalf. Werkt herstellend voor de geïrriteerde huid. Lijkt me leuk om zelf eens te maken. Wie weet, de tuin staat vol met goudsbloemen. Nu nog tijd.
Wanneer zaaien?
Vanaf maart kan je goudsbloemen zaaien, ze verschijnen in mei/juni. In de herfst zaaien kan ook, dan komen ze op in de lente erna. De goudsbloem is een makkelijke bloem en heeft voor de moestuin zelf ontzettend veel voordelen. Er komen bijen en vlinders op af en dat is goed voor de bestuiving. Ze verdrijven slakken en bovendien verbeteren de wortels de bodemkwaliteit. Op zandgrond zoals in Twijzel doet de bloem het erg goed. Het beste is een plekje in de zon. Goudsbloemen blijven lang in de bloei, vanaf het einde van de lente tot aan de winter. Uitgebloeid? Pluk de bloemkoppen en verzamel de zaden. Deel ze uit aan vrienden. Iedereen blij. Anno 2018 ook de Duitsers.