In de moestuin: ga voor verse doperwten!

Doperwten, dat luistert nauw bij de oogst, maar lekker dat ze zijn! Hillie vertelt je er alles over.

Moestuinverhalen 12

Wie verse doperwten proeft wil nooit meer doperwten uit een potje, blikje of vriezer. Uit eigen tuin zijn ze heerlijk zoet en zelfs rauw erg lekker. Dit jaar heb ik extra veel gezaaid!

Vroege uitzaai

Doperwten zijn makkelijk te telen in Nederland. Heb je teveel dan vries je ze in. Je eigen diepvriesvariant, maar dan tien keer zo lekker! Dit jaar heb ik in april en mei een rij doperwten gezaaid. In april zijn de meeste mensen nog voorzichtig met zaaien in de volle grond. Echter doperwten kunnen goed tegen kou en bij een vroege uitzaai krijg je de beste resultaten.

In de volle grond

Eind april/begin mei nogmaals een aantal rijen gezaaid. Die doen het dit jaar ook goed. Bij een latere uitzaai is de kans op meeldauw groter en is je opbrengst kleiner. Het voorzaaien van doperwten kan vanaf eind januari. Zelf zaai ik dus in de volle grond en dan zo’n drie à vier centimeter diep. Dat is wel even een dingetje, want bij te ondiep weten de vogels en de muizen wel raad met de uitgezaaide erwten.

Klimgroente

De soort die ik heb gezaaid is een klimsoort. Er zit een hekwerk om onze moestuin, ideaal voor de plant om tegenaan te klimmen. Zodra de plant hoogte begint te krijgen bind ik de plant op. Voordat je het weet liggen ze met een beetje wind op de grond. Jammer, want dan is je oogst veel minder. Heb je geen hek dan kun je ook betongaas in je tuin zetten of ander steunmateriaal. De hoogte hiervan moet minsten 1.20 meter zijn. Bij hoge rassen is 1.80 beter. Als het maar stevig is, want vlak voor de oogst hangt er een natuurlijk een behoorlijk gewicht aan.

Oogst op tijd

Doperwten zijn makkelijke planten om te telen, maar het oogsten steekt bijzonder nauw. Doe je het te laat dan zijn ze niet meer heerlijk zoet, maar melig en smakeloos. Pluk niet alles in één keer maar oogst steeds de rijpe peulen. De oogsttijd is in totaal een week of twee. Pluk de doperwten niet te klein, heel fijne doperwten hebben nog geen smaak. Je kunt ze gerust in de tuin rauw testproeven, maak er af en toe eentje open om het juiste oogstmoment te vinden. Bewaar ze in een vochtige doek in je koelkast, zo drogen ze niet uit. Eet ze binnen een paar dagen!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel elf.