Je zal het maar hebben, zo’n pentekening die van de hand van Rembrandt blijkt of een vaasje van oma’s dressoir dat duizenden euro’s waard is. Het is de spanning waar het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch op drijft.
Dat hele voorafgaande verhaal over de geschiedenis van zo’n vaasje, verteld door experts, is interessant. Maar de vraag: wat is het waard? Daar gaat het om. En daar wacht je op, als kijker.
Set sauskommen voor 65.000 euro
Het programma bestaat al sinds 1984 en werd eerder gepresenteerd door onder meer Nelleke van de Krogt. Nu is het Frits Sissing die de kandidaten door het gesprekje loodst en zelf zijn opwinding nauwelijks kan bedwingen als er prijzen worden genoemd. Zoals die ene keer toen een set sauskommen uit 1793 werd getaxeerd op 65.000 euro.
Het is verbazingwekkend hoe jarenlang een onooglijk voorwerp van boven op de kast of vondsten van mensen uit inboedels, uiteindelijk na taxatie veel geld waard blijken te zijn. Een mooi voorbeeld is de aankoop van de Amerikaanse kunsthandelaar David Killen, die voor relatief weinig geld van een schooljuf de inhoud van een grote opslagkast kocht, bestaande uit tweehonderd schilderijen. ’I thought it was a bunch of junk. I saw good, bad and ugly’, vertelde hij de lokale media.
Misschien zat er toch nog iets interessants bij, moet hij gedacht hebben
Maar een kunsthandelaar drijft natuurlijk op dit soort spannende aankopen, dus hij sloeg de koop niet af. Hij bood 75 Amerikaanse dollars per schilderij en betaalde in totaal vijftienduizend dollar. Misschien zat er toch nog iets interessants bij, moet hij gedacht hebben.
De New Yorkse galeriehouder kreeg gelijk, en het bleek zelfs meer dan ‘iets’ te zijn. Er zaten namelijk zes schilderijen van Willem de Kooning (foto) tussen. De Kooning (1904-1997), in Rotterdam geboren maar al jong naar Amerika verhuisd, was een groot kunstenaar. Hij maakte in zijn tijd opvallende vernieuwende abstracte schilderijen. Zijn werken gaan voor miljoenen euro’s de wereld over.
Als klap op de vuurpijl trof Killen ook een werk van de Zwitserse moderne kunstenaar Paul Klee aan (1879-1940). Hij maakte onder meer deel uit van Der Blaue Reiter en inspireerde de latere bekende Cobra groep waar Karel Appel deel van uitmaakte. Ook voor zijn werk betaal je tegenwoordig een vermogen.
Opnieuw in de verkoop
Hoe de schilderijen zo lang in een opslag hebben kunnen liggen, blijkt veroorzaakt te zijn door het overlijden van een beroemde conservator Orrin Riley die de werken in zijn bezit had. Waarschijnlijk om ze te laten restaureren. Na zijn overlijden in 1986 gingen de schilderijen over naar zijn vriendin en toen zij bij een auto-ongeluk om het leven kwam (2009) ontfermde een groep vrienden zich over de werken, waaronder de genoemde schooljuf. Ze sloegen de hele inboedel op en probeerden langzaamaan de schilderijen aan de eigenaren terug te geven. Maar dat was nog niet zo gemakkelijk. Na vele jaren werden de werken vrij gegeven en mochten ze verkocht worden aan wie ze maar wilde hebben. David Killen nam de gok en werd eigenaar. Komende herfst gaan de werken mogelijk opnieuw in de verkoop.
Bron: nj.com
Foto De Kooning: Wikipedia