Poëzie is een kunstvorm die de kracht heeft om de ziel te raken, de verbeelding te voeden en de schoonheid van taal te vieren. Het brengt beelden met woorden tot leven en creëert een intieme verbinding tussen dichter en lezer of toehoorder. Hoewel poëzie vaak als een individuele ervaring wordt beschouwd, is er iets magisch aan het bijwonen van een poëziefestival zoals Dichters in de Prinsentuin. Vooral wanneer je poëzie dan ook nog combineert met de adembenemend mooie botanische pracht en praal van de Hortus Botanicus in Haren. Nog meer redenen nodig om naar dit unieke festival te gaan op 7, 8 en 9 juli?
Ontdek als eerste de nieuwste poëzietalenten
Een poëziefestival is een broedplaats voor nieuwe talenten en gevestigde dichters. Het is een plek waar je kunt kennismaken met diverse stemmen en perspectieven. Van opkomende jonge dichters tot gerenommeerde woordkunstenaars, een poëziefestival biedt een platform voor een breed scala aan creatieve geesten. Door een festival bij te wonen, krijg je de kans om nieuwe dichters te ontdekken, hun unieke stemmen te horen en je eigen horizon te verbreden.
Bovendien is het ook gewoon leuk als jij kunt zeggen dat je een van de eerste was die hem/haar/hen destijds te horen kreeg, en dat op een meter afstand in een grasveldje! Tijdens Dichters in de Prinsentuin komen er zo’n 70 dichters uit binnen- en buitenland naar de Hortus om daar hun werk met jou te delen.
Verken verschillende stijlen en vormen
Poëzie is veelzijdig en komt in vele vormen en stijlen. Van sonnetten tot het vrije vers, van epische gedichten tot haiku’s, je kunt het horen tijdens Dichters in de Prinsentuin. Door verschillende dichters te horen optreden, kun je de diversiteit en de kracht van verschillende poëtische vormen ervaren. Het is een kans om je te laten betoveren door de ritmes, klanken, metaforen en beelden die worden gecreëerd door getalenteerde dichters. En ook om te ontdekken wat jij nou eigenlijk het mooiste vindt.
De eeuwenoude poëzie mengt tijdens dit festival ook prachtig met onze huidige moderne tijd. Ga vooral de bijzondere kunstinstallatie VER van dichter Dorien Dijkhuis, creative director Harm van de Ven, componist Myrthe van de Weetering en illustrator Suzan Hijink checken. Dit is een poëtische VR-ervaring over afstand en verlangen, oftewel Virtual Poetry (je weet wel, met zo’n virtual reality bril op).
Samen een emotionele reis maken
Poëzie is de taal van emotie. Het heeft de kracht om diepe gevoelens en ervaringen uit te drukken op een manier die andere kunstvormen soms niet kunnen evenaren. Of het nu gaat om liefde, verdriet, vreugde of existentiële vraagstukken, poëzie heeft de capaciteit om je te raken en je aan het denken te zetten. Het is al heerlijk om dit thuis in je eigen luie stoel te ervaren, maar het bijwonen van een poëziefestival stelt je in staat om deze emotionele reis samen met andere poëzie liefhebbers te maken. Door de kracht van woorden met elkaar te delen lijkt deze zich soms te vermenigvuldigen.
DichtBij
Een poëziefestival is meer dan alleen het luisteren naar gedichten. Er is juist ook ruimte voor interactie en dialoog. Naast optredens biedt DIP workshops, lezingen en paneldiscussies waar je kunt leren van dichters, schrijvers en literatuurliefhebbers. Uniek voor Dichters in de Prinsentuin zijn de DichtBij-momenten, waarin dichters speciaal voor jou en een handvol anderen hun werk voorlezen. Voorheen deden de dichters dit in de loofgangen van De Prinsentuin, nu staan ze op prachtige plekjes verspreid door de Hortus.
De deelnemende dichters in het blok DichtBij in het blokkenschema treden allemaal tegelijkertijd op. Je herkent deze dichters aan hun roze paraplu en hun naambord. Jij kiest wie je wilt horen, luistert rustig naar één of meer gedichten en loopt verder wanneer je dat wilt. De dichters lezen een half uur voor, dus zoveel tijd heb jij om de dichters van jouw keuze te horen. Je kunt in gesprek gaan met dichters, vragen stellen over hun werk en de inspiratie achter hun gedichten ontdekken. Het is een stimulerende omgeving waar je kunt discussiëren, delen en leren van anderen die dezelfde passie voor poëzie delen.
Zelf aan de slag
Een poëziefestival kan een ware bron van inspiratie zijn. Het luisteren naar getalenteerde dichters die hun werk voordragen, kan je eigen creativiteit aanwakkeren. Het kan je aanmoedigen om zelf te gaan schrijven, nieuwe ideeën te verkennen en je eigen stem te vinden in de wereld van poëzie. Dichters in de Prinsentuin is een feest van creativiteit, waar je wordt omringd door de energie en de magie van taal. Het kan je helpen om je eigen schrijven naar nieuwe hoogten te tillen. En niet alleen dat, je kunt ook zelf lekker aan de slag gaan terwijl je op het festival bent. Tijdens het festival worden er allerlei workshops georganiseerd zoals een vertaalworkshop, waarin je niet alleen leert hoe je een gedicht moet vertalen, maar ga je dat ook daadwerkelijk doen en mag je het eindresultaat voordragen op een podium! Ook voor de jongere festivalgangers is er van alles te beleven en te beluisteren, zoals een workshop poëzie waarin kinderen van vier tot twaalf zelf mogen gaan dichten.
Bekende dichters van dichtbij
Het leuke van Dichters van de Prinsentuin is dat je kakelverse talenten hoort, maar die staan gewoon naast gevestigde dichters zoals Joost Oomen, Ingmar Heytze, Rob van Essen, Babs Gons en Hannah van Binsbergen. Zo luister je het ene moment naar je favoriete dichter, maar ontdek je het volgende moment wellicht een nieuwe favoriet! Uiteraard kun je ook dichtbundels aanschaffen op het gezellige marktje. En ben je even klaar met al die dichters omdat je door je vriend of vriendin bent meegesleept, dan is er meer dan genoeg botanische schoonheid om van te genieten, zoals de mysterieuze Chinese tuin, de Keltische tuin of de watertuin. Of een van de vele andere mooie plekjes in de Hortus Haren.
Check vooral ook even het uitgebreide programma van Dichters in de Prinsentuin 2023, zodat je precies weet wanneer je waar moet zijn en wat je absoluut niet wilt missen.
Dichters in de Prinsentuin 7, 8 en 9 juli Hortus Botanicus Haren