Zo overleef je een festival als je boven de vijftig bent

Het festivalseizoen is een volle gang! Als tiener of twintiger stuiterde je dagenlang onvermoeibaar over Lowlands, Pinkpop of een ander meerdaags feestje. En hoewel je als vijftigplusser verre van bejaard bent, kan een festival wanneer je de puberteit al enige tijd voorbij bent toch een flinke uitputtingsslag zijn. Geen reden om je favoriete feestjes over te slaan natuurlijk, maar wel om het slim aan te pakken. Met de tips in deze blog vink jij deze zomer gewoon je lievelingsfestivals af!

Pick your party
Festivals zijn er in allerlei soorten en maten. En de focus van festivals ligt allang niet meer alleen op de ‘jonkies’. Of je nou 16 bent of 80, als jij er zin in hebt dan ga je gewoon! Dat gezegd hebbende is het wel goed om van tevoren te onderzoeken of het een feestje is dat bij jou past. Een festival dat gericht is op een breder publiek kan een goede keuze zijn, zolang de muziek en de sfeer je aanspreken. Tegelijkertijd kun je je ook lekker laten verrassen. Kies een festival waarbij er in ieder geval een of twee headliners zijn waar je helemaal op los kunt gaan, en zoek daarnaast in het blokkenschema artiesten of bands op waar je nieuwsgierig naar bent.

Comfort is key
Je kent het wel. Toen je begin twintig was kon je overal en op elk moment slapen en stond je de volgende ochtend redelijk fris op, zelfs als je flink wat biertjes of wijntjes achter de kiezen had. Zodra je de dertig gepasseerd bent is dit een heel ander verhaal. Zonder oordoppen, slaapmasker en een vast slaappatroon wordt het helemaal niks en slapen doe je toch het liefst op je heerlijke, dure matras. Als vijftigplusser gruwel je misschien bij het idee om te kamperen in een tentje op een modderig veld tussen luidruchtige jongeren. Gelukkig bieden veel festivals tegenwoordig verschillende accommodatie-opties aan. Zo is glamping tegenwoordig ook een mooie optie. Daarbij heb je een kampeersituatie die net iets luxer is dan de standaard festivalcamping. Slaap in een hippe yurt of een tiny house, er is van alles. Wil je toch graag de echte campingervaring die bij een festival hoort dan heb je op sommige festivals ook de zogenaamde ‘senioren campings’ voor diegene die het na een bepaald tijdstip toch echt wel genoeg vinden en een tukkie willen doen. Of  kies voor een comfortabel hotel in de buurt of huur een camper voor wat extra luxe. Als je toch wilt kamperen, investeer dan in een degelijke tent en zorg voor een goede slaapmat of een stevig luchtbed en een warme slaapzak.

Maak een plan
Klinkt misschien een beetje suf, maar een goede planning is essentieel, om je festivalervaring optimaal te maken. Zorg ervoor dat je de line-up bekijkt en beslis welke artiesten je absoluut niet wilt missen. Neem tussendoor regelmatig even een rustpauze; een festival is een marathon, geen sprint. Het kan ook slim zijn om ook alvast een plan te maken voor the day after. Niet zo handig als je vanuit je festivalkater direct door moet naar een belangrijke meeting of een dag vol vergaderingen. Als het kan, plak er dan nog een lekker vrij dagje achteraan.

Zorg voor jezelf
Een festival is superleuk, maar ook erg vermoeiend. Je stappenteller maakt overuren, er zijn ontzettend veel prikkels en vaak zijn er ook allerlei verleidingen in de vorm van lekkere snacks en alcohol. Dus zorg goed voor jezelf. Een lekker drankje hoort er heus wel een beetje bij, als je dat wilt. Maar drink ook voldoende water, eet naast dat everzwijnhammetje met patat ook gezond voedsel en ga regelmatig lekker ergens in een zitzak of op het gras zitten om mensen te kijken. Vergeet niet om zonnebrandcrème en een hip hoedje of een pet mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de zon. Sta je wel op de camping, dan wil je de dixies en douches misschien het liefst zoveel mogelijk vermijden. Maar een frisse douche in de ochtend zorgt voor een goed begin van je nieuwe festivaldag.

Maak een praatje
Een van de beste dingen aan festivals is de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Wees niet bang om een praatje te maken met je festivalburen of mede-festivalgangers. Je zult verrast zijn hoeveel gemeenschappelijke interesses je kunt hebben, zelfs met mensen die veel jonger zijn dan jij. Festivals zijn geweldige plekken om je sociale kring uit te breiden en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Draag goede schoenen
Een beetje festival beslaat een behoorlijk terrein. Dat betekent dat je flink wat kilometers maakt. Die open sandaaltjes met een hakje zien er dan misschien wel heel sexy uit, maar liever trek je je al afgetrapte, maar lekker zittende sneakers aan. En Nederland zou Nederland niet zijn als er op een gegeven moment een dikke plensbui over het festivalterrein trekt. Een vrolijk paar regenlaarzen is dus ook een slimme zet.

Geniet en wees jezelf
Age is just a  number. Het maakt dus helemaal niet uit hoe oud of jong je bent. Je bent nooit te oud om te spelen en plezier te maken. Dus doe precies dat. Dans alsof er niemand kijkt, zing luidkeels mee met je favoriete band, flirt, lach en ontspan. Omarm die fijne festivalvibe en geniet van het feestje.