Fans van U2 opgelet: nieuwe plaat ‘Songs of Surrender’ komt uit op 17 maart

Zit jij te wachten op een nieuw album van U2 met oude klassiekers in een nieuw jasje?

De groep bewerkte veertig oude hits

Ja, je leest het goed op 17 maart wordt een nieuw album van de mannen van U2 uitgebracht. Maar het is er niet eentje met nieuwe muziek. Het gaat om oude songs in een nieuw jasje. Het album vol met klassiekers wordt Songs of Surrender genoemd.

Handgeschreven brief van The Edge

Fans van de band uit Dublin kregen in januari een handgeschreven brief van gitarist David Howell Evans, oftewel The Edge. Hij schrijft onder andere dat liedjes bekendheid krijgen wanneer ze met een bepaalde stem worden geassocieerd.

“I can’t imagine ‘Tangled Up In Blue’ without the reedy timbre of Bob Dylan or ‘All The Time In The World’ without the unique voice of Louis Armstrong. So what happens when a voice develops and experience and maturity give it additional resonance?”

Volgens The Edge speel je als band je klassiekers keer op keer tijdens iedere tour, maar in de loop van de tijd krijgen sommige liedjes andere betekenissen. Dat komt volgens hem mede doordat het grootste dele van het werk van U2 is geschreven toen ze jong waren. Die liedjes hebben in de loop der jaren een andere betekenis voor ze gekregen. Sommige liedjes zijn met ze meegegroeid en anderen zijn ze ontgroeid. Maar de essentie blijft. Hoe tap je die weer aan?

Die vraag vonden ze zo interessant dat ze besloten om een aantal liedjes opnieuw op te nemen. Denk aan populaire nummer zoals: ‘With or Without You’, ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For en ‘One’. Liedjes die niet alleen favorieten zijn van vijftigplussers maar ook onder andere leeftijdsgroepen.

Ook heeft de band een meer ingetogen versie van hun klassieker uit het jaar 2000: ‘Beautiful Day’ opgenomen en is de single die in januari 2023 uitkwam een vernieuwde versie van ‘Pride (In The Name Of Love).

Op tournee in 2023

Naast de aankondiging van het nieuwe album zijn er al tourdata aangekondigd in Noord-Amerika en een aantal Europese landen. Helaas staat Nederland nog niet op die lijst, maar wie weet komt dat nog. De laatste keer dat ze in Nederland waren was in 2018 met hun Experience + Innocence Tour. Dat was destijds in de Ziggo Dome Amsterdam.

Veel vijftigplussers kunnen niet wachten om ze weer eens live te horen. Zo ook Kees (56) uit Hoorn: “De muziek roept herinneringen op aan belangrijke momenten uit mijn leven. Ook heb ik de band een aantal keren live gezien. Een onvergetelijke ervaring. Zeker met die grote beeldschermen en speciale effecten. Daarbij is er altijd veel interactie met het publiek. Ik ben blij met een nieuw album met oude liedjes. Het is interessant om bekende liedjes in een nieuwe context te horen. Leuk, maar nieuw werk blijft ook altijd welkom hoor.”

Songs Of Surrender is het vijftiende studioalbum van U2. Het is de opvolger van Songs Of Experience uit 2017.

Foto (C): Wikipedia