De vijf leukste theetuinen van Nederland

In het voorjaar is er niets heerlijker dan lekker eropuit trekken op de fiets of te voet, en te genieten van het mooie Hollandse landschap. Je kunt natuurlijk een rugzakje meenemen om ergens lekker te picknicken, maar je kunt het ook zo plannen dat je op het moment dat je maag begint te rammelen net voor de poorten van en prachtige theetuin staat. Een romantischer plekje om even heerlijk te kan zitten en een taartje en kopje thee te drinken vind je niet. Maar waar moet je dan zijn?

Wat is een theetuin eigenlijk?

First things first, want wat is dat nou eigenlijk; een theetuin. Nou, zoals het woord al zegt is het een tuin waar je thee kunt drinken. Het wordt ook wel een theeschenkerij genoemd, dat klinkt nog chiquer! Een theetuin is een mooie natuurlijke plek buiten de stad, waar je in de tuin iets kunt drinken en kunt eten. Je hoeft natuurlijk niet per se thee te drinken en kunt ook voor iets anders kiezen. Vaak zijn er heerlijke zelfgemaakte taartjes te krijgen die gemaakt worden met lokale producten, of kun je genieten van een high tea. Naast de theetuin is er vaak ook een theehuis waar je (mocht het weer je in de steek laten) binnen thee kunt slurpen. Je hebt grotere theetuinen die echt een horecabestemming hebben, maar misschien nog wel leuker zijn de schattige kleine theetuinen van particulieren die hun mooie theetuin graag met anderen delen. In veel theetuinen kun je, naast de mooie natuur, ook genieten van kunst in de vorm van beelden of andere kunstwerken.

Theetuin in het hoge noorden; Theetuin de Slappe Terp

Helemaal bovenin Friesland vind je een ontzettend gezellige minicamping en theetuin genaamd de Slappe Terp, vernoemd naar de plek waar de theetuin zich bevindt. Vanaf 15 april kun je hier lekker even uitblazen na een fikse fietstocht over de Friese fietspaden in de fraaie Engelse tea garden. Stil je honger met een home made taartje en een warme kop thee, of beloon jezelf met een lekker borreltje met bijbehorende plak met hartige hapjes. Naast de mooie tuin is er ook een sfeervolle kas waar je eventueel kunt zitten als het Hollandse weer wisselvallig blijkt. Ook heel leuk om hier te overnachten op de minicamping en de zonsondergang over de bloemenvelden te aanschouwen.

Intiem en kleinschalig; Theetuin Nijeholtpade

We schreven al dat vooral de kleinere theetuinen zo ontzettend charmant zijn. Een mooi voorbeeld van zo’n intieme theetuin is die in Nijeholtpade. Deze opent (waarschijnlijk) weer in mei. Met mooi weer zit je in een prachtige tuin waar je kunt genieten van de rust en stilte, na je wandeling of fietstocht door het mooie Weststellingwerf. Is het minder mooi weer dan drink jij je thee in de sfeervolle Engelse kamer, die ’s avonds gewoon weer in een woonkamer van de uitbaters verandert! Omdat deze theetuin zo kleinschalig en intiem is, is minimaal een dag van tevoren reserveren wel belangrijk. Tjitske en Jacques ontvangen je met een warm welkom.

Culinaire hoogstandjes en stelende kippen in theetuin De wilde Framboos

In Noord Brabant tref je een uiterst schattige theetuin met dito theehuis aan in het plaatsje Bakel. Hier kun je in de schaduw van de boomgaard heerlijk neerstrijken voor een verfrissend drankje en de meest prachtige zelfgemaakte taarten. Je bent niet de enige die de taartjes lekker vindt, want de vrij rondlopende kipjes pikken maar wat graag een hapje mee. Superleuke tip: de kids high tea met speciale kindvriendelijke hapjes. Voor als je met de minimensen op pad bent. Wel even reserveren want zoals je wel begrijpt is De Wilde Framboos populair!

De bekendste theetuin van Nederland; De Millinger theetuin

Na een wandeling of fietstocht door natuurgebied De Millingerwaard moet je werkelijk even neerstrijken in deze wonderschone theetuin. Dit is misschien wel de bekendste theetuin van Nederland en daarmee ook een van de populairste. Wil je teleurstelling voorkomen dan is reserveren een must. Maar dan zit je wel in een schitterende theetuin met oriëntaals-mediterraan sfeertje. Met sprankelende kleuren en schitterende flora. Ook hier kun je uiteraard genieten van de lekkerste (vegetarische) dingetjes. In deze theetuin wordt je weer helemaal zen, als je dat nog niet geworden was van de schitterende natuur in de omgeving.