De beste podcasts voor zomervakantie 2023

Nog even en de zomervakantie breekt weer aan; het perfecte moment om een podcast te luisteren. Maar welke? Geen paniek, wij helpen je aan podcasts die echt de moeite waard zijn.

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Nog even en de zomervakantie breekt weer aan; het perfecte moment om eens lekker achterover te leunen in je hangmat, ligstoel of op je handdoekje aan zee en een fijne podcast aan te slingeren terwijl je de ogen sluit of lekker voor je uit tuurt. Maar welke dan? Geen paniek, wij helpen je aan de podcasts die echt de moeite waard zijn.

Wiser than me

Online te beluisteren of via een podcast app

Ja, je hebt gelijk. Het lijkt tegenwoordig of werkelijk iedereen een podcast maakt. Inclusief de celebs. Tussen al die podcast is het dan ook best lastig om iets te vinden wat je echt aanspreekt. Maar ze zijn er zeker! Een mooi voorbeeld is de podcast Wiser than me van Amerikaanse Emmy winnares en actrice Julia Louis-Dreyfus. Zij speelde een hilarische rol in de iconische serie Seinfeld. Verwacht in deze podcast dan ook haar droge humor, maar vooral wijze woorden van geweldige oudere vrouwen zoals Jane Fonda, Isabel Allende en Fran Lebowitz. Louis-Dreyfus vraagt zich namelijk terecht af waarom wij niet meer horen van oudere vrouwen, terwijl ze, zo blijkt ook uit deze podcast, zoveel wijsheid in pacht hebben, die natuurlijk niet verloren mag gaan en die jou kunnen helpen om een betekenisvol leven te leiden. Mooie interview podcast met afleveringen van ongeveer een uur. Wel even je Engels afstoffen.

De Rode Lantaarn

Online te beluisteren of via een podcast app

Vooral wanneer je een wieler fan bent en niets wilt missen van de Tour de France, moet je deze zomer wederom vastgeplakt zitten aan de populairste en inmiddels vrij bekende wieler podcast De Rode Lantaarn. Of je nou in la France langs de kant van de weg zit op je klapstoeltje, of thuis op de bank hangt; presentatoren Tim de Gier, Jonne Seriese en Maike van Leeuwen praten je bij met voor- en nabeschouwingen, interviews en bouwen zo de spanning lekker op. Ook voor iemand die niet thuis is in de wieler wereld, maar er graag in wil stappen, bijvoorbeeld omdat je partner er per se naar wil kijken, een aanrader. Afleveringen duren vaak iets meer dan een uur.

Eefke, in rook opgegaan

Online te beluisteren of via een podcast app

Je vakantie is het perfecte moment om een podcast in een keer te verslinden. Nu heb je er immers de tijd voor! Podcast die zich daar, wat ons betreft, toch het beste voor lenen zijn de true crime podcasts. Het blijf knap hoe podcastmakers ervoor zorgen dat je aan hun lippen hangt en het verhaal zo vertellen dat er beelden in je hoofd ontstaan. Voor deze zomer raden wij je aan om in het de mysterieuze verdwijning van Eefke Wolf uit Wezep te duiken. In Eefke, in rook opgegaan, onderzoeken De Stentor-journalisten Arjen ten Cate en Paulien Plat wat er mogelijk met Eefke gebeurd kan zijn om die zomeravond in 1983. Zoals in elke verdwijning blijft deze zaak intrigerend. Hoe is het toch mogelijk dat iemand zomaar spoorloos kan verdwijnen? Afleveringen duren ongeveer een half uur.

Geschiedenis voor herbeginners

Online te beluisteren of via een podcast app

Voor iedereen die vroeger een geschiedenisdocent had die monotoon feiten opdreunde in een iets te broeierig klaslokaal, waardoor je slaperig uit het raam tuurde om een uur (of met een beetje pech blokuur) later op te schrikken bij het horen van de bel, en je te realiseren dat je wederom niets had opgeslagen van wat de beste man allemaal stond te murmelen, waardoor je nu geen idee hebt hoe het ook alweer zat met de Grieken en Perzen of wat er ook alweer gaande was in Noord Ierland; is er nu de podcast Geschiedenis voor herbeginners. Heb je altijd al eens je kennis van de geschiedenis willen opfrissen dan is deze zomer een perfect moment. Luister naar het zoetgevooisde stemgeluid met die aangename zacht g van de Vlaamse geschiedenisdocent Jonas Goossenaerts. Belangrijke gebeurtenissen die de aandacht verdienen, worden opgedeeld in handige hapklare brokjes zodat je niet naar een ellenlang verhaal zit te luisteren. Na het luisteren van deze podcast krab jij je nooit meer achter het oor wanneer er een kantelpunt in de geschiedenis ter sprake komt. Goed voor een leerzame zomer!

Klimaattherapie

Online te beluisteren of via een podcast app

Je wordt natuurlijk op dagelijkse basis al geconfronteerd met berichtgeving over de klimaatcrisis, dus een podcast over het klimaat ligt misschien niet erg voor de hand voor een ontspannen zomervakantie. Toch is deze podcast anders, want in Klimaattherapie gaat het nu eens niet de hele tijd over alle negatieve zaken rondom het klimaat of wat jij allemaal moet laten of juist doen. Actrice en podcastmaker Cecelia Adorée onderzoekt in deze podcast hoe je je moet verhouden tot zoiets groots als een klimaatcrisis. Daarbij gaat ze in gesprek met klimaatwetenschappers, activisten, journalisten en klimaatpsychologen. Voor iedereen die zich zorgen maakt over de planeet en graag een beetje steun wil in deze ongekende situatie, die zoekt naar hoop en houvast of een eye opener.