50 plus tipt interessante podcasts

Deze maand aandacht voor de interessantste podcasts; podcasts waarvan je achteraf denkt, Zo! Dat wist ik nog niet! Of die zo meeslepend zijn dat je steeds opnieuw een aflevering wilt luisteren. Podcasts die jij, na het luisteren, ook weer aan anderen wilt aanraden.

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor de interessante podcasts; podcasts waarvan je achteraf denkt, Zo! Dat wist ik nog niet! Of die zo meeslepend zijn dat je steeds opnieuw een aflevering wilt luisteren. Podcasts die jij, na het luisteren, ook weer aan anderen wilt aanraden.

De familie Romeijn

Online te beluisteren of via een podcast app

Iedereen vraagt zich wel eens dingen af over zijn of haar familie. Vaak gaan mensen pas op onderzoek uit als de mensen die het na kunnen vertellen er niet meer zijn, of ze halen hun schouders op en gaan verder met hun eigen leven. Muzikale zussen Aafke en Anneke Romeijn besluiten wel in hun familiegeschiedenis te duiken en de onderste steen boven te krijgen. Op verjaardagen werd er wel gefluisterd over gebeurtenissen in oorlogstijd, maar wat is daar nu allemaal van waar? Overgrootvader Simon Romeijn was politieagent in Amsterdam tijdens de oorlog. Hoe zag zijn leven eruit in die tijd? En hoe belandde zijn ene zoon bij de SS en de andere in de gevangenis? En hoe is het de andere zoons vergaan? De zussen Romeijn leggen een donkere bladzijde uit hun familiegeschiedenis onder de loep en doen dat op uiterst bevlogen en secure wijze. Uiteraard wordt dit begeleidt met passende muziek die de podcast Familie Romeijn iets extra’s geeft. Omdat afleveringen steeds maar tussen de vijftien en twintig duren luisteren ze makkelijk weg. De podcast bestond in eerste instantie uit vier afleveringen, waar dit jaar nog drie extra afleveringen aan toegevoegd zijn.

Geen kleine man

Online te beluisteren of via een podcast app

Waar de wereld nog steeds op veel vlakken strijdt voor gelijke behandeling tussen vrouwen en mannen, moet er in de zorg juist een omgekeerde strijd gevoerd worden. Namelijk dat vrouwen niet als een ‘kleine man’ behandeld moeten worden. Omdat er in de medische wereld wel vaak op die manier gekeken wordt, worden er ook met regelmaat diagnoses gemist. Kan dit verklaren waarom 10 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten vrouw zijn? In deze boeiende podcast onderzoeken audiocollectief SCHIK en journaliste Sofie Peeters deze problematiek. Peeters liep zelf ook jarenlang rond met paniekaanvallen waarvan de oorzaak onbekend was, tot zij met de anticonceptiepil stopte en de aanvallen op miraculeuze wijze ophielden. De podcast Geen kleine man bestaat uit een hoofddocumentaire podcast van een uur, die wordt aangevuld met diepte-interviews met experts over onderwerpen die in de podcast aan bod komen.

West Cork

Online te beluisteren of via Apple Podcasts

Wat is de impact van een brute, onopgeloste moord op een kleine Ierse gemeenschap? Dat is eigenlijk het verhaal dat in de podcast West Cork verteld wordt. In 1996 wordt in het afgelegen Ierse plaatsje Schull op de schiereilanden, de Franse televisieproducente Sophie Toscan du Plantier gewelddadig om het leven gebracht. Makers Jennifer Ford en Sam Bungey graven in een heerlijk traag tempo in de geschiedenis waarbij je helemaal ondergedompeld wordt in het dorp en haar bewoners. Deze prachtig gemaakte podcast heeft alles wat een goed verhaal nodig heeft; een filmische omgeving, personages die hun weg naar je hart vinden, een mysterie en een excentrieke moordverdachte. Hier wordt ook maar weer eens duidelijk hoe moeilijk het voor een buitenstaander- hier ‘blow-ins’ oftewel mensen die komen aanwaaien, genoemd- is om onderdeel van een hechte gemeenschap te worden. Stof je Engels even af voor deze podcast, want het is zeker de moeite waard. Afleveringen duren ongeveer een half uur en er zijn er veertien.