50plus tipt de grappigste podcasts

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor de grappigste podcasts; podcasts waarvan de tranen over je wangen biggelen, van het lachen welteverstaan. Waarvan de makers zo hilarisch zijn dat je eigenlijk elke dag even een podcast moet luisteren om je dag mee op te vrolijken.

Ruben Tijl Ruben – dé podcast

Online te beluisteren of via een podcast app

Rolde je altijd over de vloer van het lachen bij de Lama’s? En had je er alles voor over gehad om eens als een vlieg op de muur mee te luisteren naar deze grappige mannen in de backstage? Dan moet je zeker Ruben Tijl Ruben –  dé podcast eens proberen. Aan de hand van een dobbelspel bespreken Ruben Nicolai, Tijl Beckand en Ruben van der Meer uiteenlopende zaken die variëren van ingemaakte augurken tot katers en kaalheid. Uiteraard gaat dit op de onnavolgbare humoristische manier die we van deze mannen gewend zijn. Het leuke van deze podcast is dan ook dat je van tevoren eigenlijk nooit weet welke kant het op gaat, maar dat het altijd een zeer vermakelijke drie kwartier zijn. En als extra bonus kun je bij deze grappige podcast ook nog eens met regelmaat andere grappige mensen verwachten die de dobbelsteen ter hand nemen, zoals Jeroen van Koningsbruggen en Patrick Lodiers. De podcast startte in september 2020 en inmiddels zijn er dus flink wat afleveringen te beluisteren. Elke aflevering duurt ongeveer 45 minuten.

Spijkers met koppen

Online te beluisteren of via een podcast app

Tune jij vanaf nu elke zaterdag in bij de humoristische podcast Spijkers met koppen van cabaretier Dolf Jansen en presentatrice Willemijn Veenhoven? Deze podcast is eigenlijk een radioprogramma dat elke zaterdag te beluisteren is op radio 2 tussen 12.00 en 14.00 en wordt live opgenomen in de Engelse pub The Florin in Utrecht. In deze wekelijks podcast kun je de scherpe grappen van de presentators op de actualiteit verwachten, is er uiteraard goede muziek, aandacht voor cultuur, voetbal, opvallende nieuwsfeitjes en cabaret, en schuiven er regelmatig interessante en grappige gasten aan.  Het leukste is het natuurlijk om het radioprogramma gewoon wekelijk te gaan volgen op de zaterdag, maar komt de drukte van het leven er eens tussen, dan kun je het dus gewoon als podcast terugluisteren. Dolf Jansen weet als geen ander die knusse sfeer op te roepen waarbij je steeds het gevoel hebt zelf ook daar in die kroeg te zitten met een biertje en bruine fruitschaal, terwijl je naar stand up luistert. Perfect voor de druilerige zaterdagmiddag, als je even de tijd hebt. Want afleveringen duren dus wel bijna twee uur.

Marc-Marie & Aaf vinden iets

Online te beluisteren of via een podcast app

Over dingen waarvan jij je waarschijnlijk nog nooit hebt afgevraagd wat jij ervan vindt, vinden cabaretier Marc-Marie Huijbrechts en schrijfster Aaf Brandt Cortius wel degelijk iets. En dat bespreken zij op geweldig grappige wijze in deze wekelijkse podcast. Marc-Marie & Aaf vinden iets van het weer, van kunst, van mode, van kappers en alles wat je eigenlijk maar kunt bedenken. Hoe moet je elkaar tegenwoordig begroeten nu je elkaar niet mag aanraken? Wat is de etiquette rondom het versturen en krijgen van een tikkie? Het verschil tussen mannen- en vrouwengriep? Ook wordt er een probleem van een luisteraar opgelost en is er ruimte voor een roddelrubriek. Elke podcast afleveringen besluiten ze hoeveel sterren ze aan iets gaan geven. Daarbij worden er tijdens de podcast allerlei, al dan niet gerelateerde, humoristische zijpaadjes bewandeld, voordat ze uiteindelijk bij hun onverbiddelijke recensie eindigen. Afleveringen duren ongeveer 50 minuten.

De Dik Voormekaar Show (podcast_

Online te beluisteren of via een podcast app

Vanaf 1973 tot 1985 en 2000-2003 was het humoristische radioprogramma De Dik Voormekaar Show van André van Duin en Ferry de Groot dat wekelijks werd uitgezonden bij Radio Noordzee en de NCRV op Hilversum 3 ontzettend populair. Met iconische karakters als Dik Voormekaar, de presentator en medepresentator Meneer de Groot, sidekicks Bep en Toos, Ome Joop, Ome Jaap, Harry Nak en ga zo maar door. De echte fans kunnen hun hart ophalen want nu kun je de beste compilaties van De Dik Voormekaar Show terugluisteren als podcast! Leuk voor de fans van het eerste uur, maar ook voor een jongere generatie blijkt deze bijzondere show nog weer een geweldige ontdekking. Het is namelijk gewoon weer twintig minuten genieten van dit podcast spektakel. En blijf opletten, want de verwachting is dat er mogelijke nog volledig nieuwe show bij gaan komen!

Echt gebeurd

Online te beluisteren of via een podcast app

The truth is stranger than fiction wordt er wel eens gezegd. De waarheid is in ieder geval een stuk grappiger dan fictie, en dat blijkt zeker bij deze bijzondere podcast, die we eerder ook al eens tipten, maar die we zo leuk vinden dat we hem gewoon lekker nog een keer noemen, voor wie het gemist had. Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt. Het idee voor Echt Gebeurd is ontleend aan het Amerikaanse The Moth. Anders dan bij The Moth leest er bij Echt Gebeurd ook elke maand iemand voor uit zijn of haar puberdagboek, wat misschien nog wel het meest hilarische deel van de show is, vooral omdat het vaak zo heerlijk herkenbaar is voor iedereen die de puberteit al achter de rug heeft. Afleveringen duren nog geen tien minuutjes, waardoor ze ook heerlijk snel weg luisteren.