Oren gespitst;50 plus tipt podcasts

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar een zo’n audiofragment. Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast.

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar een zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die voor 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Maar eerst de basics;

Wat is een podcast?

Wikipedia geeft de volgende definitie van een podcast;

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast.

Net als bij films en series heb je podcasts in allerlei verschillende genres en over alle denkbare onderwerpen. De meeste podcasts zijn bovendien gratis en eenvoudig af te luisteren via een app op je telefoon, laptop, pc, tablet of tv.

Hoe luister ik een podcast?

Er zijn verschillende manieren waarop je een podcast kunt afluisteren. Als je een iPhone hebt staat er standaard een podcast app op je telefoon die je heel gemakkelijk kunt vinden door in je zoekscherm ‘podcast’ in te vullen. Heb je een Android dan moet je eerst even een podcast app downloaden in de Google Play Store. De meest gebruikte apps om podcasts te luisteren zijn Spotify, Podcast Addict, Overcast, en Pocket Cast. Je kunt een podcast ook via je laptop of pc beluisteren. Check dan eerst of de podcast die jij wilt luisteren een eigen website heeft waar je dit kunt doen, of zoek ‘m op via bijvoorbeeld Spotify. Je kunt vervolgens zoeken op podcast en door de catalogus bladeren. Verder is het enige wat je nodig hebt een koptelefoon of oortjes.

Waarom zijn podcasts zo populair?

Mensen die eenmaal beginnen met het luisteren van podcasts zijn vaak al snel behoorlijk verslaafd. Dat is ook niet zo gek, want het luisteren naar een podcast heeft best wel wat voordelen. Zo is het aanbod werkelijk eindeloos. Dat werkt in het begin wellicht een tikkeltje verlammend, maar zodra je weet waar jij het liefst naar luistert is het juist helemaal geweldig. Je kunt je verdiepen in elk denkbaar onderwerp en iedere passie of hobby. En verdiepen is hier absoluut het goede woord want de meeste podcasts hebben echt wel inhoud en zijn in veel gevallen behalve vermakelijk ook educatief. Ze duren doorgaans zo tussen een half uur en een uur, waardoor je echt diepgang krijgt in een aflevering. Het is daarmee dan ook een veel zinvollere tijdsbesteding dan het eindeloos en hersenloos scrollen door social media, of het bingewatchen van een serie op Netflix, en zorgt bovendien voor ontspanning.

Het allergrootste voordeel van een podcast is misschien wel dat je het altijd en overal kunt luisteren; in de auto of trein onderweg naar je werk, in bed voordat je gaat slapen, tijdens het strijken of stofzuigen, tijdens de lunch of in de wachtkamer. Oortjes in, klikken en de tijd vliegt voorbij. Maar pas op, voor je het weet ben je hooked!

Met welke podcast moet ik beginnen?

Uiteraard ligt dat helemaal aan jouw interesses en waar je voorkeur naar uit gaat. Voor liefhebbers van spanning en detectives zijn er tal van intrigerende true crime of waargebeurde verhalen podcasts waarbij je zonder dat je het door hebt zo een paar uur verder bent. Maar je kunt ook kiezen uit onderwerpen als wetenschap en techniek, sport, kunst, cultuur, komedie en gezondheid, en nou ja, zoals we al zeiden; de lijst is eindeloos. Heb je werkelijk geen idee? Hieronder tippen wij drie podcasts die perfect zijn om mee te starten (of om te luisteren als je ze nog niet gehad hebt).

57: van BNR Nieuwsradio

In de podcast 57 van BNR praat radio- en televisiepresentator Roelof Hemmen, die in 2020 zelf 57 werd, met fascinerende generatiegenoten over deze levensfase. Aan bod komen onderwerpen als zingeving, levenswijsheden en toekomstplannen. Met interessante gasten als Heleen van Rooyen, Peter Heerschop en Ellen ten Damme. Deze podcast is laagdrempelig voor nieuwe podcastluisteraars, herkenbaar voor leeftijdsgenoten en biedt zowel humor als diepgang. Een boeiende podcast over de levensinvulling van vijftigers.

De brand in het landhuis: van Simon Heijmans

In zes intrigerende afleveringen wordt het verhaal van de excentrieke grootgrondbezitter Ewald Marggraff ten gehore gebracht. Op 7 december 2003 komt deze bijzondere Brabander bij een brand in zijn landhuis om het leven en blijkt dat er van zijn kunstcollectie en vermogen van ruim 160 miljoen geen spoor meer te vinden is. Podcastmaker Simon Heijmans duikt in deze mysterieuze geschiedenis en probeert te achterhalen wat er met het geld en de schilderijen gebeurd is. Deze allereerste true crime-podcast van Nederlandse bodem werd in 2019 nog uitgeroepen tot beste podcast van het land en werd massaal beluisterd. De afleveringen zijn dan ook meeslepend en de persoon Marggraff spreekt enorm tot de verbeelding, net als het landgoed waar hij woonde. Je zult merken dat je na de eerste aflevering eigenlijk meteen de volgende wilt aanklikken.

The Braveheart Club: van Happinez

Wanneer je op zoek bent naar een inspirerende podcast dan zit je helemaal goed bij de podcast The Braveheart Club van Happinez en angst-onderzoeker Roanne van Voorst. Hierin gaan ze het gesprek aan met moedige mensen ‘die tegen de stroom in durven te gaan, en die daarvoor kleine en grote angsten overwonnen’. Waarmee maar weer eens bewezen wordt dat dapperheid niet zonder angsten kan bestaan. Er komen bijzondere en inspirerende mensen aan het woord, waaronder de onlangs overleden meervoudig wereldkampioen in para-snowboarden Bibian Mentel en ‘The Iceman’, Wim Hof. De podcast bestaat uit 35 afleveringen die elk op zich prachtige wijsheden en levenslessen bevatten, maar er met name voor zorgen dat jij je dapperste leven durft te leiden.