50 plus tipt de beste podcasts over tuinieren

Deze maand aandacht voor podcasts over tuinieren, planten en alles wat maar met groene vingers te maken heeft; podcasts die je inspireren je hele woning vol te zetten met kamerplanten en stekjes, om eindelijk eens die moestuin te starten waar je al jaren van droomt of je grasveld om te toveren tot een wilde bloementuin.

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor podcasts over tuinieren, planten en alles wat maar met groene vingers te maken heeft; podcasts die je inspireren je hele woning vol te zetten met kamerplanten en stekjes, om eindelijk eens die moestuin te starten waar je al jaren van droomt of je grasveld om te toveren tot een wilde bloementuin. Na het luisteren van deze podcasts ren jij, net als al die andere miljoenen Nederlanders, naar het tuincentrum om aan de slag te gaan met jouw eigen groene paradijsje.

Podplanten

Online te beluisteren of via een podcast app

Heb jij altijd al eens willen weten hoe planten flirten? Of ben je nieuwsgierig naar het kleinste plantje ter wereld? Deze podcast met de geniale naam Podplanten duikt dieper de groene wereld in dan je misschien voor mogelijk hield. Dat klinkt misschien als een podcast voor de echte tuinier geeks, maar we verzekeren je dat deze podcast echt zo interessant is dat hij voor iedereen een genot is om naar te luisteren, zelfs als jij op je balkon van anderhalve vierkante meter zit waar je enkel een halfdode geranium hebt staan. In deze podcast van de Hortus Amsterdam worden niet alleen planten maar ook bomen en bloemen in het licht gezet door biologen, wetenschappers en botanische filosofen. Medewerker Arend Wakker leidt je van de Oostenrijkse eik door de prachtige tuin en giet vervolgens een stroom aan weetjes over je heen betreffende een bepaalde plant of boom in de Hortus. En dit zijn echt niet altijd exotische planten die jij niet in je tuin kunt laten groeien. Op dit moment zijn er dertig afleveringen beschikbaar die allemaal ongeveer een kwartiertje duren. Genoeg te beluisteren dus!

Plantenvrienden

Online te beluisteren of via een podcast app

Jij denkt misschien dat jij de enige bent die hele verhalen vertelt aan de sanseveria of de varens welterusten wenst. Wees gerust, er zijn meer gepassioneerde plantenvrienden. Veel meer zelfs! En ze komen allemaal aan het woord in de podcast Plantenvrienden van journaliste Suzanne Streefland. Op dit moment zijn er zo’n 52 afleveringen beschikbaar waarin allerlei kleurrijke mensen vertellen over hun liefde voor planten. Over bomen, moestuinen, bijzondere planten, zaden en stekjes! Deze podcast duurt ook maar zo’n tien tot vijftien minuten. Heerlijk voor je dagelijkse groene verhalen.

Tuinierkwartier

Online te beluisteren of via een podcast app

Ben je juist op zoek naar meer begeleiding in je eigen tuinier-avonturen? Zit je met allerlei vragen of wil je gewoon het allerbeste uit je tuin halen? Dan is het tuinierkwartier een hele fijne podcast om te beluisteren (bijvoorbeeld tijdens het schoffelen). Wil je weten of en wat je nu het beste kunt snoeien? Hoe je zelf compost kunt maken? Hoe je natuurlijk kun tuinieren? Op deze, en nog veel meer boeiende vragen, vind je het antwoord. De naam van de podcast is een tikkeltje misleidend want doorgaans duurt hij wel wat langer dan een kwartier.

Plantenverhalen

Online te beluisteren of via een podcast app

Met je handen in de aarde komt er soms echt zo’n oergevoel in je naar boven waarbij je je meer dan op welk moment dan ook verbonden voelt met de planeet. Mensen en planten zijn dan ook al eeuwenlang met elkaar verbonden. In de podcast plantenverhalen neemt Annet Breure je mee in inspirerende verhalen die je blik op de wereld kunnen verruimen. Met de wetenswaardigheden die je in deze podcast opdoet laat jij de volgende keer het personeel van het tuincentrum of je collega’s in de volkstuintjes helemaal versteld staan. Leer meer over de geschiedenis, symboliek en het gebruik van planten en je kijkt voortaan met andere ogen naar al dat groen.

Discutafel

Online te beluisteren of via een podcast app

Een ontzettend populaire en b(l)oeiende podcast is de podcast over ecologisch tuinieren Discutafel. Wil jij je tuin en vooral je groene vingers nog groener laten worden dan is dit dé podcast om aan te slingeren. De afleveringen, waar er flink wat van zijn, zijn allemaal ontzettend informatief en leerzaam. Hou er wel rekening mee dat sommige podcast afleveringen in het Engels zijn, maar als je alleen de Nederlandstalige wilt beluisteren heb je al een enorme database om uit te kiezen. Over zaaiplannen voor een ecologische moestuin, duurzaam tuinieren en hergebruiken en fascinerende reportages over de mooiste bloemrijke plekken.