50 plus tipt de beste true crime podcasts

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar een zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor de beste true crime podcasts; waargebeurde misdaadverhalen die je na het luisteren met afgekloven nagels achterlaten.

Serial

Voor een van de beste true crime podcast kijken we eerst even over de grens. Deze meeslepende podcast zorgde er voor dat de podcast gigantisch populair werd in Amerika. In deze true crime podcast duiken radiomakers en meestervertellers Sarah Koenig en Julie Snyder in de zaak van Adnan Syed, die veroordeeld werd voor de moord op zijn ex-vriendin Hae Min, die hij toen hij zeventien was gewurgd zou hebben voordat hij haar in het bos dumpte. De jongen kreeg levenslang plus dertig jaar, maar heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Koenig en Snyder spitten door de juridische documenten en verklaringen en komen er al gauw achter dat er heel veel niet klopt. Wat volgt is een bloedstollend spannende en ontzettend verslavende ontrafeling van deze zaak. In elke aflevering komt een ander aspect van de zaak onder een vergrootglas, wat er voor zorgt dat er telkens een nieuwe wending in het verhaal komt. Al gauw hang je aan Koenigs lippen en klik je alweer door naar de volgende aflevering. Dat is dan ook wat miljoenen mensen al gedaan hebben. Ben jij de volgende? Luister het eerste seizoen van Serial (want uiteraard volgden er meerdere seizoenen over andere spraakmakende zaken) via de website of een podcast app op je telefoon. Elke aflevering duurt ongeveer 45 minuten.

De Deventer Mediazaak

In de true crime podcast De Deventer Mediazaak, die voortborduurt op het boek De Deventer Moordzaak, onderzoekt podcastmaker Annegriet Wietsma hoe iemand slachtoffer kan worden van nepnieuws. Het leven van de door de media verdacht gemaakte Michael de Jong is tot de dag van vandaag bepaalt door deze zaak. Voor hem is dan ook een belangrijke rol weggelegd in deze podcast. Verder hoor je van journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen wat hun rol was in deze spraakmakende zaak. In deze zesdelige podcast serie wordt duidelijk dat niet alleen de rechtbank, maar ook de media een onschuldig iemand kan veroordelen, met een levenslange straf als gevolg. Maar wie is nou de daadwerkelijke dader? Elke aflevering duurt ongeveer 50 minuten en je kunt ze luisteren via NPO radio 1 of een podcast app op je telefoon.

Als de dood

Duik je liever elke aflevering in een nieuwe moordzaak waarbij alle lagen van het onderzoek voorbij komen: het slachtoffer, de dader en het politieonderzoek? Dan zit je bij de podcast Als De Dood helemaal goed. De meest bizarre, complexe, griezelige en ook bekende moordzaken passeren de revue. Deze podcast is ook te beluisteren via de website of een podcast app op je telefoon.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top