Balkon zonnescherm 

Als je een balkon hebt, dan pak je in het voor- en najaar natuurlijk alle zonnestralen mee die er zijn. Lekker buiten met een kopje thee of genieten van een goed boek. Maar in de zomer, als de zon volop schijnt, kan het een stuk minder prettig zijn om buiten te zitten. Dan is passende zonwering onmisbaar, ook om de temperatuur binnen aangenaam te houden.

Zonnescherm balkon

Er zijn veel soorten zonneschermen die geschikt zijn voor een balkon en de keuze is afhankelijk van de grootte en indeling van je balkon, van je smaak en van de hoogte van je budget. Daarnaast is het doel belangrijk: een koeler huis, schaduw op het balkon of allebei.

Als het puur gaat om het reguleren van de temperatuur in huis, dan kunnen een screen, jaloezieën, shutters of een rolluik de perfecte oplossing zijn. Die zorgen ook nog voor een stukje privacy.

Een screen beweegt strak langs het balkonraam omhoog en omlaag. Zip-screens met een ritssluiting zijn ideaal voor op een balkon, omdat ze goed bestand zijn tegen windvlagen.

Rolluiken werken hetzelfde als screens en worden eveneens tegen het raam bevestigd. Ze zijn er elektrisch en met handbediening. Het voordeel van een rolluik is dat het geen licht doorlaat. Daardoor blijft de warmte buiten en houd je het binnen lekker koel. Ze zijn vaak van kunststof, aluminium of staal en hebben een inbraakwerende werking.

Shutters hebben verstelbare lamellen. Daarmee kun je de lichtinval zelf bepalen. Je ziet ze vaak in hout, maar ze zijn er ook in aluminium. Die laatste soort is vooral geschikt voor buitenmontage. Houten shutters zullen buiten snel slijten of kapot gaan.

Ook jaloezieën zijn aan te passen aan het licht door de lamellen van positie te veranderen. Op een balkon bieden ze privacy en bescherming tegen de zon. Daarnaast heeft de buitenstof van elke afzonderlijke jaloezie een dunne metaallaag. Die reflecteert het zonlicht, waardoor het koeler blijft op het balkon. Je gebruikt de jaloezieën op het balkon in combinatie met glazen wanden. Hier zie je hoe dat werkt.

Vooral voor schaduw

Wil je vooral schaduw creëren op het balkon, dan kies je voor een andere optie, zoals bijvoorbeeld een zonnescherm. Zonneschermen kun je makkelijk in- en uitrollen. Er zijn verschillende soorten zonneschermen. Zo heb je het knikarmscherm, het uitvalscherm, de pergolazonwering en de markies. 

Een knikarmscherm, ook wel zonneluifel genoemd, heeft een rol aan de bovenkant waar doek omheen is gewikkeld. Je hebt met de hand bedienbare en elektrische. Het scherm opent horizontaal en heeft een kleine hellingshoek. Je kunt er prima onder zitten en ook ramen en balkondeuren kunnen nog gewoon open.

Uitvalschermen zie je vaak bij flats omdat ze veel wind kunnen hebben. Ze kunnen tot heel laag uitgerold worden, waardoor de laagstaande zon niet naar binnen schijnt. De warmte blijft goed buiten, er is schaduw op het balkon en het zicht van binnen naar buiten wordt niet volledig belemmerd. Maar dit scherm hangt verticaal langs het raam, waardoor er niet altijd een vrije doorloop op het balkon is en eronder zitten soms lastig is. De meeste uitvalschermen zijn elektrisch bedienbaar.

Pergolazonwering rolt zichzelf elektrisch in en uit en overdekt het balkon als een flexibel dak. Deze zonwering is verkrijgbaar in iedere gewenste RAL-kleur.

Een markies is aan de zijkant gesloten, waardoor het niet uitmaakt aan welke kant de zon staat. Kies je voor een klapmodel, dan kun je eronder door lopen en eronder zitten. Markiezen kunnen vrij goed tegen wind, UV-licht en vocht.

Goedkoop zonnescherm balkon

Ben je op zoek naar een goedkope bescherming tegen de zon, denk dan eens aan een tarp. Dit schaduwdoek heeft meestal een driehoekige vorm. Het geeft schaduw en beschermt tegen de wind. Daarnaast zorgt een tarp voor een gezellige, mediterrane sfeer. Je kunt een tarp in vele maten en stoffen kopen en je balkon daardoor een geheel eigen uitstraling geven. Ze zijn er in diverse prijsklassen. Hoe duurder ze zijn, hoe beter ze beschermen tegen zon en regen. In de winter berg je de tarp op, totdat het weer voorjaar wordt.

Een andere niet al te dure oplossing is balkondoek. Dit doek wordt aan de balkonrand bevestigd. Je kunt deze doeken rijgen met koord, elastieken of tierips. Er is een enorme keuze in afmetingen, vormen en dessins. Ook een uittrekbaar zonne- en windscherm, dat horizontaal tussen twee palen uit te rollen is, is niet heel erg prijzig. Wel moeten er gaten geboord worden om dit scherm te kunnen plaatsen.

Tenslotte noemen we toch ook nog even de parasol. Een losse parasol in een voet is over het algemeen niet zo heel handig en effectief. Maar met een zweefparasol en een muurparasol kun je nog behoorlijk veel schaduw creëren. De muurparasol maak je vast aan de muur (logisch) of gevel van je huis. Hij staat niet in de weg en zal ook niet zomaar omver waaien. Wist je dat er ook halfronde parasols zijn? Die kunnen ook aan de muur worden bevestigd en nemen veel minder ruimte in dan een gewone ronde.

Van de al eerder genoemde zonweringen is het uitvalscherm de goedkoopste keuze. Een andere betaalbare optie is het klembare zonnescherm.

Klembaar zonnescherm balkon

Een klembaar zonnescherm is praktisch en makkelijk te plaatsen. De ideale oplossing als je in een huurhuis woont en niet mag boren. Het scherm bestaat uit een frame van staal of aluminium dat in hoogte verstelbaar is en dat je kunt vastklemmen tussen de grond en het dak van het balkon. Aan dat frame zit een waterdichte luifel die je met de hand kunt bedienen.

Balkon zonnescherm zonder boren

Zoals je hierboven al kon lezen hoef je bij een klembaar zonnescherm niet te boren. Ideaal dus als je een woning huurt en daar geen grote wijzigingen in aan mag brengen. Ook een tarp en balkondoek kun je plaatsen zonder dat er geboord hoeft te worden (let er wel op dat een tarp die je op een balkon hangt waar veel wind staat, waarschijnlijk toch het beste met karabijnhaken opgehangen kan worden). Een makkelijke en goedkope oplossing dus, mits goed geplaatst en wellicht met elkaar gecombineerd.