“Jip liep in de tuin en hij verveelde zich zo. Maar kijk, wat zag hij daar? Een klein gaatje in de heg. Wat zou er aan de andere kant van de heg zijn, dacht Jip. Een paleis? Een hek? Een ridder? Hij ging op de grond zitten en keek door het gaatje. En wat zag hij? Een klein neusje. En een klein mondje.”
Wie kent het niet? Het is het begin van de verhaaltjes van Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. Of het is je voorgelezen, of je hebt het voorgelezen en meestal beide. De verhaaltjes over de twee buurkinderen, getekend door Fiep Westendorp, zijn zo tijdloos, dat de Jip en Janneke boeken nog steeds in de meeste gezinnen in de boekenkast staan. Fiep tekende de twee als silhouetten, zodat ze goed gedrukt konden worden op krantenpapier.
Eerst in de krant
Waarom? Omdat de verhaaltjes oorspronkelijk in de Nederlandse krant Het Parool stonden. Annie kwam na de Tweede Wereldoorlog in dienst van de krant en leerde daar Fiep kennen. Samen maakten ze de kinderverhaaltjes, die tussen 1952 en 1957 iedere dag op de juniorpagina van de krant te vinden waren. Ze schreef ze allemaal op de drukke redactie en ze verwerkte er belevenissen in van haar eigen zoon Flip. De alledaagse dingen waren en zijn heel herkenbaar: een tent bouwen, teveel ijsjes eten, ziek zijn, angst voor een hond, snoepen van het cakebeslag en paaseieren schilderen.
Internationaal bekend
Het laatste verhaaltje verscheen op 7 september 1957. Maar daarmee verdwenen Jip en Janneke niet van het toneel. In 1953 werd de eerste bundel uitgegeven met verhaaltjes van de kleuters en er volgden daarna nog zeven boeken. Ook in het buitenland kon men kennis maken met de twee, want er verschenen onder andere vertalingen in het Pools (Julek i Julka), in het Spaans (Mila y Yaco), in het Litouws (Jipas ir Janikė) en in het Latijn (Jippus et Jannica).De zwart getekende kinderen zorgden in Engeland voor opschudding, volgens de Britten werkte dat discriminatie in de hand. Daarom waren de illustraties daar anders, met meer kleur.
Jip-en-Janneke-taal
De verhaaltjes van de kleuters zijn nog steeds populair en dat geldt ook voor de Jip en Janneke spulletjes. Rompers, pyjama’s, shampoo, lunchtrommels, gordijnen; je kunt het zo gek niet bedenken. Het meeste wordt verkocht door de Hema. En dan is daar nog het fenomeen Jip-en-Janneketaal, bedacht door de voorlichter van de gemeente Voorburg. Hij gebruikte de term in zijn cursus Begrijpelijk Schrijven voor Ambtenaren en het is inmiddels een begrip dat staat voor ‘erg eenvoudig en helder taalgebruik, zoals met kinderen gebezigd’.
Sculptuur
In Zaltbommel, de geboorteplaats van Fiep Westendorp, staat een beeldje van Jip en Janneke met hondje Takkie. Het werd op 10 oktober 1992 door Annie en Fiep onthuld. Beiden zijn inmiddels overleden. Annie in 1995, Fiep in 2004.