50 plus tipt fascinerende podcasts over de dood

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor podcasts over de dood. In het leven weten we een ding zeker; we gaan allemaal een keertje dood. De een wat eerder dan de ander, maar het is iets wat we allemaal met elkaar gemeen hebben. Sommige mensen zijn er bang voor, anderen zijn erdoor gefascineerd, niemand weet precies hoe het werkt, en of en wat er eventueel na komt. In deze podcasts is er aandacht voor dat waar we het niet vaak over hebben. De dood.

Kassiewijle

Online te beluisteren via NPO Radio 1

Is er in tijden van pandemie een beter onderwerp om een podcast over te maken dan de dood? Dat moeten kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels en radiomaker Laura Stek hebben gedacht toen zij de podcast Kassiewijle maakten bij NPO Radio 1. In deze bijzondere podcast onderzoeken zij in zes afleveringen alle facetten van de dood. Van de angst voor het sterven tot de manier waarop je om kunt gaan met het lichaam wanneer het dood is. De podcast over dit intrigerende onderwerp is vooral boeiend omdat Babs en Laura allebei op zo’n andere wijze met de dood omgaan. Waar Laura zichzelf het type ‘doodsontkenner noemt’ dompelt Babs zich juist helemaal onder in deze wereld en is al van jongs af aan gefascineerd door de dood. Afleveringen duren ongeveer een half uur.

Waarom

Online te beluisteren of via een podcast app

Een vraag die vaak door mensen gesteld wordt als het over een vroegtijdige dood gaat is ‘waarom’. Deze vraag kan mensen vooral nog een leven lang dwars blijven zitten wanneer iemand zelf een einde aan het leven maakt. Zoals de 18-jarige Bjorn in 1997 deed. Gedreven door deze vraag maakt audio storyteller Eva Moeraert de gelijknamige podcast, waarin ze op zoek gaat naar antwoorden op de vraag waarom haar voormalige vriend Bjorn tot dit besluit kwam, waarom hij dit samen deed met Tom, iemand waar Bjorn’s vrienden nog nooit van hadden gehoord en waarom niemand eerder op zoek ging naar antwoorden. Deze bingewaardige podcast doet je intens meeleven met alle betrokkenen, trekt je weer even helemaal terug naar de jaren 90 en laat je je eigen (vroegere) vriendschappen opnieuw en met andere ogen bekijken. Afleveringen duren ongeveer een half uur.

 

Een aangekondigde dood

Online te beluisteren of via een podcast app

Over de dood wordt meestal niet gesproken tot hij al met één been in je leven staat. In de podcast een aangekondigde dood staat de vraag ‘hoe ga je om met de naderende dood’ centraal. Podcastmaker Eva de Visser documenteert op prachtige en kwetsbare wijze hoe haar vader Pieter, die op vier november overleed, zijzelf en het gezin omgaan met de ziekte en het naderende einde van het leven. In de hoop dat anderen in eenzelfde situatie hierdoor ook makkelijker en open met elkaar kunnen praten over dit soort soms heftige onderwerpen. Hoe kun je doorleven als je leert dat je niet lang meer hebt, hoe kun je nog genieten en hoe bereid je je voor op het einde? Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door KWF. Afleveringen duren ongeveer een half uur.

Een doodnormale podcast

Online te beluisteren of via een podcast app

Waar we meestal geneigd zijn om onze kop in het zand te steken als het om de dood gaat, kun je er in je leven niet omheen. Soms word je zelfs al op jonge leeftijd met de dood geconfronteerd. Hoe kun je op een goede manier afscheid nemen van een van je ouders als de dood veel te snel komt? Welke mogelijkheden zijn er als je een uitvaart moet regelen? Kun je je voorbereiden op de dood van een dierbare? En hoe ga je verder met je leven als er zo’n groot gat in je leven ontstaat doordat er een dierbaar persoon wegvalt? Jonge podcastmakers Benthe Göbel en Sabien Brehler kijken de dood recht in de ogen in een doodnormale podcast en maken met deze podcast op mooie wijze inzichtelijk hoe het is om jong te zijn en iemand te verliezen. Afleveringen duren ongeveer een half uur.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top