Marc-Marie Huijbregts scoort hoge ogen met het nieuwe programma Lief Dagboek. Mensen lezen voor uit dagboeken uit hun puberteit.
Best gedurfd om uit een dagboek voor te lezen. Je schreef het immers niet met het idee dat je het ooit voor gaat lezen. Wat je voorleest, komt uit een totaal andere periode uit je leven. Hoe kijken mensen daar tegenaan?
Het programma, dat ook in een Amerikaanse variant bestaat, heeft in Nederland een presentator die de fragmenten aan elkaar praat. Maar ook de voorlezers steun en support biedt. “Ik probeer een veilige omgeving voor ze te creëren en ze zoveel mogelijk gerust te stellen. Ze worden gecoacht en gaan niet helemaal onvoorbereid het toneel op,” vertelt Marc-Marie in een interview voor Televizier.
Gevoelige momenten
Zelf hield hij als puber ook een dagboek bij. Maar volgens eigen zeggen is dat niet geschikt om voor te lezen omdat het niet interessant genoeg zou zijn. Alhoewel een fragment over zijn moeder hem later toch raakte, toen een redacteur hem vroeg willekeurig een stukje voor te lezen. De hersenbloeding van zijn moeder kwam daar in voor.
Dat zijn gevoelige momenten waar je ineens aan terug denkt, als je uit je dagboek (voor)leest. In het televisieprogramma horen we ook voorvallen die mensen als gênant bestempelen. Gelukkig kan er om gelachen worden. Je was immers jaren jonger en onervaren.
Stukje zelfreflectie
Volgens SoChicken, de site die allerlei tips en informatie aandraagt voor ‘een leuker leven’, helpt het schrijven in een dagboek tegen piekeren en raakt je hoofd er heerlijk van leeg. Kun je beter slapen, ben je meer ontspannen. En wie even niet terecht kan bij zijn beste vriend of vriendin, kan bij zijn of haar dagboek terecht. Ook dat kan uiteindelijk een vriend zijn. Daarnaast werkt schrijven als een spiegel en een stukje zelfreflectie kan op z’n tijd geen kwaad. Maar voorlezen?
Tot en met 2 december elke zondag om 21.20 uur op NPO 1.