In maart van dit jaar zal de Alice Indie Boekprijs voor het eerst worden uitgereikt. Het is een jaarlijkse literaire prijs die door Schrijven Magazine in het leven is geroepen voor zij die een Indie boek hebben gepubliceerd.
Heel veel mensen schrijven. En heel veel mensen willen een boek schrijven. Het komt er niet altijd van, maar de doorzetters creëren toch uiteindelijk een mooi verhaal in boekvorm. Ofwel fictie of non-fictie.
En dan begint het grote lobbyen om het uitgegeven te krijgen. Dat valt echt niet mee. Manuscripten opsturen naar de traditionele uitgeverijen leidt in veel gevallen tot weinig of niets. Vaak loopt het uit op een teleurstelling.
Voor uitgeverijen valt het ook niet mee. De stapel manuscripten groeit, redacteuren die deze moeten beoordelen komen er in om. Het is een hele kunst om het kaf van het koren te scheiden en dan nog is het in de boekenbranche moeilijk om een succesvol boek uit te brengen.
Eigen beheer of kleine uitgeverij
Het is een reden waarom veel schrijvers in eigen beheer uitgeven of gebruik maken van kleine uitgeverijen. Indie publishing is de naam voor uitgeven in eigen beheer of uitgeven bij een heel kleine uitgever. Naast alle ‘grote’ schrijvers die ondergebracht zijn bij de bekende uitgeverijen zijn er inmiddels veel mensen die hun boeken zelf of met minimale steun de wereld insturen.
Iemand die eerder bij een traditionele uitgeverij zat en er voor koos toch het heft in eigen hand te nemen is de bekende Paulien Cornelisse. Haar boek De verwarde cavia bracht ze eigen beheer uit. En met succes.
Inschrijven tot 21 januari
Nu is het zo dat auteurs die bij traditionele uitgeverijen zijn ondergebracht zonder meer in de prijzen kunnen vallen. Voor zij die in eigen beheer uitgeven was er tot nu toe geen prijs. Wie nu tussen 1 november 2017 en 31 oktober 2018 een Indie-boek heeft gepubliceerd, maakt kans. Het gaat om de eer en minimaal duizend euro. Inschrijven kan nog tot 21 januari. Op 14 februari wordt de shortlist bekend gemaakt. Op 7 maart 2019 is de uitreiking. En wie het nu niet redt, probeert het volgend jaar! Laat het een stimulans zijn.
Bron: boekennieuws