De columnist tref je tegenwoordig overal, in alle media. Waar is het ooit begonnen, hoe lang houdt een schrijver zoiets vol? En ben jij misschien ónze columnist?
Dagelijks een column van 150 woorden. Schrijver Arnon Grunberg (47) deed het acht jaar lang voor de voorpagina van de Volkskrant. Vorige week schreef hij de laatste en is toe aan een verfrissing en vernieuwing, zoals hij dat zelf noemt.
De grondlegger van de column, zo noemen we dat maar even, is toch wel Simon Carmiggelt (1913-1987) met zijn Cursiefjes. Iets langer dan de Voetnoten van Grunberg, en vooral heel bijzonder. De lezer boeien met in woorden het kleine groot maken en het grote klein, dat is een hele kunst.
Het aangaan van een relatie met de lezers beschouwt Grunberg als de belangrijkste taak van een columnist’, zo vertelt hij over zijn afscheid van de Volkskrant in een NOS bericht. De zaterdag voor zijn laatste Voetnoot, schreef hij voor de krant dertien Voetnoten. ‘Om het af te leren’.
Kronkel
Even terug naar Carmiggelt, die onder het pseudoniem Kronkel bijna veertig jaar dagelijks een Cursiefje voor Het Parool schreef. Het leken aanvankelijk eenvoudige verhaaltjes, maar ze waren scherp en enorm goed geformuleerd. En veertig jaar, daar zijn dan de acht jaren van Grunberg natuurlijk niets bij.
Maar hoeveel jaren ook, het is een hele toer dagelijks een rake tekst te formulieren. Inspelen op de actualiteit, de tijdsgeest, je inleven in de lezer. Over Carmiggelt is bekend dat hij gewoon de straat op ging, naar mensen keek en naar ze luisterde. Vanaf een bankje of in het café.
Wie stuurt ons een column van 150 woorden?
Inmiddels heeft ieder magazine en krant wel een columnist, soms meerdere. In de jaren vijftig en zestig waren het Annie M.g. Schmidt en Godfried Bomans, Jan Blokker en Nico Scheepmaker die ze schreven. Daarna volgden Kees Frens, Remco Campert en bijvoorbeeld Kees van Kooten en Ischa Meijer. Inmiddels lezen we Sylvia Witteman, Pauline Cornelisse, Aaf Brandt Corstius, Bas Heijne en Bert Wagendorp. En nog veel meer.
Wij hebben regelmatig blogs van redacteuren, maar een Voetnoot, een dagelijkse tekst over iets wat raakt, opvalt, beroert of emotioneert, dat zou prima passen in ons online magazine. Wie durft dit aan? Misschien één keer per week? Misschien meerdere columnisten zodat we (bijna) dagelijks kunnen plaatsen? Wie stuurt ons eens een column van 150 woorden? (Mail: julia@50plusinnederland.nl)