Welk rijbewijs voor camper?

Als je van plan bent om een camper te kopen of te huren, dan moet je natuurlijk van tevoren weten of je in het bezit bent van het juiste rijbewijs om de camper te besturen. Omdat een camper meestal groter en zwaarder is dan een auto, is er een kans dat je aan een rijbewijs B niet genoeg hebt. We leggen je graag uit hoe het precies zit.

Campers heb je in alle soorten en maten: van een klein retro VW-busje tot een grote luxe camper waar een auto in vervoerd kan worden. 

Er zijn vier types:

  • De buscamper – gebouwd op de basis van een bestelbus
  • De alkoof camper – met een uitbouw boven het bestuurdersgedeelte
  • Integraal camper – met bestel- of vrachtwagenchassis, de camper heeft een eigen cabine
  • Semi-integraal camper – combinatie van een alkoof camper en een integraal camper

Het type rijbewijs dat je nodig hebt hangt van twee dingen af: van het maximale aantal personen dat je in de camper kunt vervoeren en van het maximale gewicht van het voertuig. Het maximale gewicht bestaat uit het ledig gewicht en het maximale laadvermogen (inclusief inzittenden) bij elkaar opgeteld. Heb je alleen rijbewijs B, dan mag de camper waarin je rijdt niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo en er mogen maximaal acht zitplaatsen zijn (buiten de bestuurder). Veel campers wegen leeg al gauw rond of boven de drie ton, dus daar zit je al vrij snel op.

Ligt het gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo en heeft de camper maximaal acht zitplaatsen, dan heb je een zogenaamd groot rijbewijs nodig. In dit geval C1. Is het gewicht meer dan 7.500 kilo met maximaal acht zitplaatsen, dan is een rijbewijs C vereist. Lees hier wat het verschil is tussen een rijbewijs C en C1.

Om een camper te kunnen besturen die korter dan acht meter is en acht tot zestien zitplaatsen heeft, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs D1. Is de camper langer dan acht meter, dan heb je rijbewijs D nodig. Klik hier voor een nadere uitleg.