We zijn anders gaan eten: meer vegetarisch en gevarieerder

Nog steeds is het klassieke trio: aardappelen, groente en een stukje vlees niet helemaal verdwenen uit onze eetcultuur. Maar onze eetgewoontes zijn wel degelijk verandert de afgelopen decennia.

In de jaren zestig was het weekmenu bij de meeste mensen thuis eenvoudig en sober. En nog steeds is het klassieke trio: aardappelen, groente en een stukje vlees niet helemaal verdwenen uit onze eetcultuur. Ondanks buitenlandse invloeden zijn we ook nog altijd gek op onze traditionele stamppotten. Maar onze eetgewoontes zijn wel degelijk verandert de afgelopen decennia.

Meer vegetarisch

Zo zijn we bijvoorbeeld meer vegetarisch gaan eten. Maaltijdboxleverancier Hello Fresh ziet dat in hun bestellingen terug. In 2021 was een derde van de gekozen gerechten vegetarisch. Dit betekent overigens niet dat iedereen meer vegetarisch is geworden, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om een of meerdere dagen per week geen vlees of vis te eten. Deze groep noemen we ook wel flextariërs. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten. Hun voedingskeuze wordt beïnvloed door ecologische en gezondheidsoverwegingen.

Nieuwe recepten uitproberen

Ook willen mensen meer dan ooit nieuwe ingrediënten uitproberen. Dat is ook mogelijk, want tegenwoordig ligt er van alles in de supermarkt. Twintig jaar geleden zag je bijvoorbeeld geen passievruchten liggen in de schappen, maar nu is dat wel zo. Hierdoor is het mogelijk om gevarieerd te eten. Daarbij kiezen we voor kwaliteit en duurzaamheid. We kopen niet meer alleen bij een supermarkt, maar ook op de markt en er komen steeds meer boerderijwinkels met verse producten. Ook letten we steeds meer op of het eten gezond is wat we kopen. Mensen willen weten wat er in vleesvervangers zit en of dit een gezond alternatief is.

Italiaanse keuken het populairst

De Italiaanse keuken is momenteel het populairst gevolgd door de Aziatische keuken. Gerechten zoals pizza, bami en burrito’s zijn een onderdeel van ons eetpatroon geworden. En pasta dus. In de supermarkten kunnen we kiezen uit verschillende pastasauzen en het assortiment verse pasta’s groeit. Italiaans eten is snel en voedzaam en dat is handig na een lange werkdag. Niet alleen koken we thuis graag Italiaans, ook de Italiaanse restaurants worden steeds meer bezocht.

Samen eten, goed voorbereid kost tijd

Naast wat er op ons menu staat keek Hello Fresh ook naar hoe we eten. Uit dat onderzoek blijkt dat we meer tijd doorbrengen aan de tafel en hierdoor ook meer waarde zijn gaan hechten aan het moment van avondeten. Het liefst willen we samen eten met het hele huishouden. Een klein deel zit liever alleen voor de televisie. Het ontbijt en de lunch wordt sneller opgegeten dan het avondeten. Het avondeten voorbereiden kost tijd, maar dat vinden de meesten niet erg.

Invloed van corona

Door de coronamaatregelen zijn we anders gaan eten. Dat komt omdat er meer tijd is gekomen om te koken. Hierdoor zijn mensen bewuster bezig met voeding en door het virus is er meer aandacht gekomen voor wat je kan doen om zelf je weerstand te vergroten. Dat kan met gezonde voeding. Verder is het opvallend dat mensen minder alcohol drinken door de coronamaatregelen. Het zijn met name de studenten die veel minder drinken.