Wat zijn de beste balkonplanten?

Heb jij een saai balkon? Met planten die het goed doen op een balkon tover je je balkon zomaar om tot een prachtig oord. Door de juiste planten te kiezen creëer je een plek voor jezelf waar je kan ontspannen en genieten. In dit artikel vertellen wij je alles over balkon planten en hoe je een sfeervolle buitenruimte kan maken. 

Altijd plaats voor balkonplanten

Het maakt niet uit hoe groot je balkon is, er is altijd ruimte voor balkon planten. Let goed op wat voor meubels je gebruikt en hoe je spullen opruimt. Door de ruimte die je hebt nuttig te gebruiken blijft er plaats over voor planten. En dat is belangrijk, want door planten maak je er een ruimte van waar je graag tijd doorbrengt. Een plek waar je tot rust komt. Ligt jouw balkon in de schaduw of in de hitte? Dat maakt niet uit, want voor elk balkon zijn er geschikte planten. Je moet gewoon even weten uit welke richting de zon komt en welke planten daarbij horen. 

Welke balkon planten doen het goed op het noorden? 

Heb je een balkon op het noorden dan is het daar niet bepaald warm. In de zomer kan het een fijn plekje zijn op een warme dag. Vandaar dat een balkon op het noorden ideaal is om een sfeervolle plek te maken met balkon planten. Er zijn gelukkig heel wat sterke balkonplanten die prima tegen schaduw kunnen. Deze worden schaduwplanten genoemd. Je herkent ze aan de hoeveelheid bladeren, het zijn meestal groene planten die niet heel uitbundig bloeien. Maar door de juiste mix te kiezen van planten kan je een heerlijke plek maken. Bij het beplanten van de potten of kratten moet je rekening houden met de afvoer van het water. Het water moet eenvoudig afgevoerd kunnen worden. Want is de grond te lang vochtig dan rotten de plantenwortels. 

Voorbeelden: klimop, varens, Japanse wasbloem, Fuchsia, Hortensia, Skimmia, Camelia, Hosta 

Welke balkon planten doen het goed op het zuiden? 

Op een balkon op het zuiden kan het behoorlijk warm worden. Is de buitentemperatuur bijvoorbeeld dertig graden, dan kan het op een balkon op het zuiden soms meer dan veertig graden worden. Planten op zo’n balkon moeten iedere dag water hebben anders overleven ze het niet. Op een hele warme dag zelfs twee keer. De planten die je uitkiest voor een balkon op het zuiden moeten dus echt van warmte en zon houden. Tropische planten zijn erg geschikt. Daarnaast doen ook eenjarige planten het prima op een balkon op het zuiden. 

Voorbeelden: geraniums, blauwe madelief, oleander, vijgen, agave, petunia, Geel Zonneroosje,  Afrikaanse lelie, druif en vetplanten

Welke balkon planten doen het goed op het oosten? 

Een balkon op het oosten is voor planten erg fijn. Het wordt er een stuk warmer vergeleken met een balkon op het noorden, maar niet zo ontzettend heet als een zuidelijk balkon. Daarom heb je allerlei mogelijkheden met planten. Het klimaat is geschikt voor planten met groene bladen, maar ook voor bloeiende planten. Het enige waar je op moeten letten is de wind. Oostenwind laat planten snel uitdrongen, daarom moet je ze voldoende water geven. 

Voorbeelden: Japanse esdoorn, margrieten, violen, afrikaantjes, begonia’s, siergrassen 

 

Welke balkon planten doen het goed op het westen? 

Wanneer je in het bezit bent van een balkon op het westen kan je het beste kiezen voor verschillende soorten grassen. Het voordeel hiervan is dat je met hoge planten privacy krijgt. Omdat een balkon op het westen veel last heeft van de wind is het zaak om te kiezen voor sterke, brede bloempotten die niet zomaar omwaaien. Kies voor plantensoorten die tegen windstoten kunnen. Overigens kan een rietmat of een trellis de hardste wind enigszins breken. 

Voorbeelden: Geluksklaver, de Oost-Indische kers, lobelia, siertabak, verbena, Varkensgras, Violen 

Balkonplanten in de winter

In de winter zijn er in de tuin genoeg planten die de tuin nog sfeer geven. Denk aan de hulst, Gelderse roos of de winterjasmijn. Maar wat doe je als je een balkon hebt?

Gelukkig zijn er planten die het balkon van november tot en met maart groen kunnen houden, want zelfs bomen en struiken kan je in een pot zetten. Natuurlijk hangt het er vanaf af waar je precies woont. Aan de kust is iets anders dan op de Veluwe wonen. Daarbij speelt de hoogte van het balkon een rol. Woon je op tien hoog dan is dat een stuk frisser dan op tweehoog. Ook de ligging van het balkon is van invloed. 

Een makkelijke manier om het balkon groen te houden is door er een conifeer neer te zetten. Je moet rekening houden met de soort die je koopt, want niet alle coniferen zijn geschikt voor een pot. Een spar, jeneverbes, pijnboom of taxus kan prima. Bij twijfel kan je de verkoper vragen om advies. 

Balcony in Kyiv. Original public domain image from Wikimedia Commons

Heesters die in een pot kunnen blijven leven zijn buxus, klimop, hulst en olijfwilg. Deze planten blijven groen in de winter. Wanneer je graag struiken met bloemen wilt dan kan je het beste kiezen voor de zoete buxus of winterheide. Voor struiken met bessen kom je uit bij de skimmia’s, bergthee, parelbes en Gelderse roos. Er zijn struiken die een gedeelte van de winter kaal zijn, maar toch een groot gedeelte van de winter bloeien, bijvoorbeeld de toverhazelaar. 

Vaste planten die het in de winter goed doen zijn de huislook, Japanse sierlook, kleine maagdenpalm en een aantal siergrassen. Ook de winterviolen kunnen prima tegen kou. Let erop dat je ze niet in de volle zon zet. Durf je het aan om in de zomer een tropische plant op het balkon te zetten zonder rekening te houden met de ligging van je balkon ga dan voor de Chinese waaierpalm. Deze plant kan zelfs tegen -17. Zet hem in een grote pot en hij doet het overal. Een hele makkelijke plant.

Winter en balkonplanten

Uiteraard kan je planten op je balkon in de winter niet aan hun lot overlaten. Check of het water in de potten weg kan lopen. Potgrond die nat blijft kan namelijk bevriezen waardoor de planten geen water meer op kunnen nemen. Er moeten altijd gaten in de pot zitten, zitten ze onderin zet de potten dan op een verhoging, zodat het water weg kan lopen. Komt er strenge vorst aan? Wikkel dan je planten in met noppenfolie. De planten moeten nog wel lucht kunnen krijgen. De folie kan je weer weghalen als de strenge vorst voorbij is.