Voor de vuist weg met Willem Duijs, Ja zuster, nee zuster met Hetty Blok, Dorus, de Fabeltjeskrant. Het zijn de programma’s uit onze jeugd die in een tijd geïntroduceerd werden dat de televisie een steeds prominentere plaats in de woonkamer innam. Een klein stukje geschiedenis.
Het is 5 januari 1956 als het eerste televisiejournaal wordt uitgezonden. De televisie bestaat dan nog maar een paar jaar in Nederland en we hebben slechts Nederland 1. Maar dan gaat het hard. Twee jaar later telt Nederland 240.000 televisietoestellen. In 1961 zijn het er een miljoen.
Omroepen krijgen eigen zendtijd
De NTS zendt gezamenlijke programma’s uit, de omroepen KRO (katholiek), VPRO (vrijzinnig), VARA (arbeiders), AVRO (ongebonden), NCRV (gereformeerd) krijgen eigen zendtijd. Pas in de jaren zestig wordt de zendtijd afhankelijk van de status, het aantal leden. Een omroep moet in ieder geval vijftienduizend leden hebben om uit te kunnen zenden.
Er volgen, naast de actualiteit, vermakelijke programma’s zoals Pension Hommeles geschreven door Annie M.G. Schmidt. Swiebertje is er in de jaren vijftig ook al, maar nog niet zo populair als jaren later het geval zal zijn. Het Eurovisie songfestival is jaarlijks een hit.
Centraal in de huiskamer
Wat in die jaren vooral verandert is de plaats van de televisie in huis. Wat begon met een tv in een café of andere openbare ruimte, is dan een apparaat dat behoorlijk centraal in de huiskamer komt te staan. Meubels worden daar omheen gegroepeerd, iedereen moet de beeldbuis goed kunnen zien.
Ook al zijn de uitzendingen nog maar een paar avonden per week, vanaf 1962 gaat het toch al om wekelijks dertig uren. In 1964 komt er een tweede zender: Nederland 2. In 1967 verschijnt de kleurentelevisie.
Het commerciële RTL4
In 1988 volgt Nederland 3 (nu NPO3). De eerste uitzending betrof de Olympische Winterspelen in Calgary. In 1989 was daar het commerciële RTL4. Dat werd een jaar eerder voorafgegaan door Van den Ende’s TV10. Die mocht echter van toenmalig minister Brinkman niet op de kabel. De Luxemburgse zender lukte dat wel (onder de naam RTL Véronique). In 1990 smolten de plannen van Van den Ende en Véronique samen tot RTL4.