Wat weegt een caravan?

Het gewicht van een caravan is om meerdere redenen belangrijk. Om het rijden met een caravan veilig te houden zijn er regels. Je mag met een klein autootje geen zware caravan trekken. Daarnaast heb je in sommige gevallen niet genoeg aan rijbewijs B voor het rijden met een caravan. 

Op het kentekenbewijs van je auto staat onder het kopje ‘maximum te trekken massa indien aanhangwagen (geremd)’ wat het gewicht van de te trekken caravan mag zijn. Daar mag je dus niet overheen komen. Het gewicht van de caravan is ook belangrijk voor het soort rijbewijs dat je moet bezitten. 

B, B+ of BE

In de meeste gevallen heb je voldoende aan een rijbewijs B. Je mag dan sowieso een caravan trekken die minder dan 750 kilo weegt, ongeacht hoeveel de auto weegt. Ook kun je met rijbewijs B met een caravan van meer dan 750 kg op pad, als de combinatie auto/caravan niet meer dan 3500 kg (leeg gewicht + laadvermogen) weegt. Let erop dat het hierbij gaat om wat er op papier staat en niet om wat de weegbrug aangeeft. Je kunt de toegestane maximummassa van een caravan laten verlagen bij de RDW om binnen de 3.500 kg te blijven.

Veilig op pad

Het is van belang dat de gewichtsverhouding tussen auto en caravan in balans is. De richtlijn van rijden met een caravan is dat de caravan mét bagage niet zwaarder mag zijn dan het leeggewicht van een auto. Onervaren caravanrijders kunnen beter onder de 75% blijven. Een normale caravan weegt ongeveer 900 kg. Het maximale gewicht van de caravan vind je op het caravankentekenbewijs. Er vanuit gaande dat je met twee personen op pad gaat, wordt je caravan ongeveer beladen met zo’n 250 kg aan spullen en de auto ook nog eens met 150 kilo. Hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan, hoe gemakkelijker de auto de caravan onder controle kan houden als die gaat slingeren. Het rijdt echt totaal anders als er iets achter je auto hangt, dus een paar keer proefrijden is geen overbodige luxe.