Wat te doen tegen duiven op je balkon? 

Duiven zijn leuk op een plein of in een park, maar op jouw balkon zorgen ze voor overlast. Rondvliegende veren, herrie en poep. Wist je dat een duif jaarlijks bijna veertien kilo poep produceert? En dat hun uitwerpselen ziektes zoals E.coli en salmonella verspreiden? Daarnaast beschadigd de poep oppervlaktes door het zuur in de duivenpoep. In veel gevallen is het verjagen van duiven noodzakelijk. 

Duivenoverlast is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Met name in stedelijke gebieden waar veel mensen zijn en dus ook voedsel zijn duiven een ware plaag. Wij hebben een aantal tips voor je in dit artikel op een rij gezet wat je zoal kan doen tegen duiven op je balkon. 

Maak je balkon duivenpoep vrij

Wanneer een duif eenmaal op jouw balkon heeft gepoept keert hij vaak terug om zijn ontlasting daar te doen. Het is immers een fijne plek. Het is er goed toeven. Voordat je het weet is jouw balkon het vast terrein van duiven geworden. Het zuur wat in duivenpoep zit kan hout, verf, metaal, stucwerk, maar ook daken beschadigen. 

Naast het nemen van maatregelen tegen duiven doe je er daarom verstandig aan om duivenpoep te verwijderen. Dat doe je door groene zeep, afwasmiddel of allesreiniger toe te voegen aan heet water. Laat het goedje even inweken en spoel daarna de poep weg met een gieter, emmer of tuinslang. Niet met een hogedrukreiniger, want daarmee verspreidt je de poep in kleine deeltje s in de lucht waardoor je het zelfs in kan ademen.

 Blijven er na het schoonmaken toch nog resten over? Pak dan een harde borstel of een bezem en ga daarmee de duivenpoep te lijf. Vergeet niet om de borstel of de bezem nadien schoon te maken. 

Haal voedsel en water weg 

Staat er op jouw balkon een waterbakje voor vogels en heb je vogelvoer opgehangen? Haal dit dan weg. Naast kleine vogels trekt het voer ook duiven aan. Wanneer je het niet leuk vindt dat je niet meer van de kleine vogels kan genieten dan kan je na een korte stop een voersysteem voor kleine vogels maken. Zorg er in ieder geval voor dat het niet grote vogels waaronder duiven aantrekt. 

Span een touw of plaats duivenpinnen

Een duif die eenmaal jouw balkon heeft gevonden en het daar goed toeven vindt komt telkens terug. Om dit te voorkomen kan je een touw spannen. Het touw schrikt duiven af. Het biedt tevens geen evenwicht waardoor duiven verder vliegen. Er zijn tevens duivenpinnen op de markt. Ook dit brengt duiven uit balans en het zorgt ervoor dat duiven niet kunnen landen. Uiteraard moet je er op letten of het voldoet aan de regelgeving omtrent dierenwelzijn. Het is niet de bedoeling dat je duiven op je balkon gaat spiesen. Duivenpinnen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten. 

Onaangename geluiden 

Naast duivenpinnen zijn er speciale geluidsinstallaties te koop die voor duiven een verschrikkelijk geluid uitstoten. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een roofvogel. Wanneer een duif dit hoort gaat hij zeker niet op jouw balkon landen en blijft hij waarschijnlijk voortaan uit de buurt. Het nadeel van roofvogelgeluiden is dat je er zelf last van hebt. Er zijn daarom elektrische verschrikkers te koop die een ultrasone toon produceren. Deze zijn niet hoorbaar voor mensen, wel voor duiven. 

Zet een nepvogel op je balkon 

Duiven zijn erg bang voor roofvogels. Je kan daarom een nepvogel op je balkon plaatsen. Je hebt zo’n nep roofvogel vast weleens gezien bij andere mensen in de tuin of op het balkon. Die nepvogels zijn dus niet voor de mooiigheid, maar hebben echt een functie. Het nadeel van nepvogels is dat het vaak maar even helpt. Want heeft een duif eenmaal door dat hij helemaal niet bang hoeft te zijn voor jouw neproofvogel dan keert hij zeker terug. 

Turtledove Balcony Couple Bird Ave Detail

Sterke geuren

Bepaalde geuren helpen om van de duiven op je balkon af te komen. Denk aan knoflook of specerijen zoals cayennepeper, peper of kaneel. Zodra duiven deze geuren ruiken gaan ze een andere plaats opzoeken. Tenminste dat is de bedoeling, maar duiven verjagen met geur is niet voor 100% betrouwbaar. Nadeel is dat het een knoeiboel kan worden wanneer het gaat regenen. Gebruik sowieso nooit kruiden en specerijen op mooie vloeren. 

Hoopje veren

Wanneer een roofvogel een vogel pakt laat hij meestal een hoopje met veren achter. Een duif ziet meteen hoe laat het is wanneer hij zo’n hoopje veren aantreft. Vandaar dat dit een reden is voor de duif om op afstand te blijven. Maak zo’n bultje met veren op je balkon. Het is het proberen waard. 

Hang cd’s op of andere reflecterende objecten 

Wanneer je een rijtje met cd’s ophangt veroorzaak je een enorme schittering wanneer de zon gaat schijnen. Daar houden duiven niet van. Zoek daarom een stuk of 12 cd’s op die je toch nooit meer luistert en maak in elk cd een gaatje. Rijg er een touwtje doorheen en hang de cd’s op. Naast cd’s kan je ook spiegeltjes, wegwerp aluminiumschalen enzovoort gebruiken. Zo lang het maar reflecteert. 

Span een duivennet 

Helpt er helemaal niets? Span dan een net over je balkon. Het ziet er niet mooi uit, maar dan weet je tenminste zeker dat er geen duiven meer op je balkon gaan zitten. 

Laat broedende duiven met rust 

Heb je broedende duiven op je balkon? Dan moet je wachten totdat de jongen zover zijn dat ze op eigen benen kunnen staan. Het verwijderen van een nest met eieren of jonge vogels is strafbaar. Wanneer de jonge duiven uitgevlogen zijn kan je het nest meteen verwijderen. Zie je dat er opnieuw een nest wordt gemaakt haal dit dan zo snel mogelijk weg. 

Duiven doden mag niet

Duiven op je balkon kan een verschrikking zijn, maar duiven doodschieten mag zomaar niet. Je mag er namelijk niet op schieten. Ze zijn beschermd door de wet natuurbescherming. Sowieso mag je geen wapen in huis hebben. Soms zijn er uitzonderingen en kan je een ontheffing aanvragen. Duiven die in de bebouwde kom een bedreiging voor de volksgezondheid zijn of de openbare veiligheid verstoren worden soms afgeschoten. Je kan dat navragen bij de gemeente waarin je woont.