Wat kost een camper?

Droom jij ook van bijzondere reizen in je eigen camper? Vrij om te gaan en te staan waar je wilt, comfortabel en makkelijk; het ultieme vakantiegevoel. Maar wat kost die vrijheid nu precies?

Campers zijn er in allerlei soorten, maten en leeftijden. Het is dan ook lastig om een goede prijsindicatie te geven. Maar we wagen toch een poging. Een nieuwe camper koop je ongeveer vanaf € 45.000,00, al zul je waarschijnlijk eerder uitkomen tussen de € 60.000,00 en € 100.000,00. Duurder kan natuurlijk ook, er zijn campers van acht ton met een complete garagebox. Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met de inventaris, zoals een gasfles, luifel en keukenspullen. En natuurlijk met wegenbelasting, verzekeringen, brandstof, afschrijving, onderhoud en stalling. 

Jong gebruikte camper

Om geld te besparen is het de overweging waard om te kiezen voor een jong gebruikte camper van een paar jaar oud. Bijvoorbeeld een ex-huurcamper. Vaak worden die aan het eind van het camperseizoen te koop aangeboden. Je betaalt al snel tienduizend euro minder dan de nieuwprijs. 

Ga je voor een oudere tweedehands camper, dan heb je voor rond de €20.000,00 een redelijk exemplaar.

Camper huren

Als je een nieuwe camper te duur vindt of eerst eens rustig uit wilt proberen of ‘camperen’ iets voor jou is, dan kun je er een huren. Ga in dat geval wel op zoek naar een gerenommeerd verhuurbedrijf, zodat je veilig en vertrouwd op pad gaat en niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan. In het voor- en naseizoen ligt de huurprijs van een camper fors lager dan in het hoogseizoen. Huren kan meestal uit als je minder dan zes weken per jaar met de camper op pad gaat. 

Deelcamper

Het wordt steeds gebruikelijker om spullen met elkaar te delen. En dat geldt ook voor auto’s en campers. Door met meerdere gezinnen een camper aan te schaffen en een goede verdeling te maken van wie er wanneer mee op pad mag, ben je een stuk goedkoper uit. Ook de kosten van stalling, verzekering e.d. kun je delen. Een prima optie.