close
  • maandag 6 april
Nostalgie

Wat is jouw herinnering aan Mies?

Wat is jouw herinnering aan Mies?

Gisteren overleed ze, Mies Bouwman. Ze werd 88 jaar. De media gaan los over haar en wat je dan nog kunt toevoegen is vooral een eigen persoonlijke herinnering.

De meesten van ons zullen zo’n herinnering hebben als ik: begin jaren zeventig, op zaterdagavond in je pyjama op de bank. Bakje chips, glaasje 7-up. En dan begon ‘één van de acht’ door Mies gepresenteerd. Ik herinner me de lopende band, met aan het einde het vraagteken, maar ik herinner me vooral haar stem en persoonlijkheid. Ze kwam zo heerlijk de huiskamer binnen. Vertrouwd en bijzonder tegelijk. Mies leek zo’n presentatrice waarvan je dacht dat ze altijd op televisie zou blijven. Er was gewoon niemand anders zoals Mies.

Kinderboek

Toen ik jaren later voor een krant recensies van kinderboeken schreef, was daar ineens Rambaboelie. Het in 2002 verschenen kinderboek van haar hand. Mies was inmiddels oma en oma’s vertellen verhalen. In het geval van Mies schreef ze deze op en liet ze illustreren. En zo gebeurde het dat Mies uiteindelijk twee kinderboeken op haar naam had staan.

De laatste keer dat ik Mies zag was in een uitzending van De Wereld Draait Door. Nog altijd in een onberispelijk jasje met broche op de revers. Het haar zat goed, ze was mooi opgemaakt, maar je zag haar soms worstelen met de snelheid van het programma. Dat was niet aan haar besteed. Ze had niet de tijd om de juiste antwoorden te formuleren, om even echt stil te staan bij het onderwerp dat Van Nieuwkerk te berde bracht. Televisie was een andere wereld geworden, niet meer de wereld van Mies.

Aandacht

Ik verwacht dat zaterdagkranten komend weekend gaan uitpakken over haar. En dat ze nog regelmatig in talkshows voorbij zal komen, uit monde van collega’s die de zeventig al ver gepasseerd zijn. Als je al in 1951 op de televisie kwam en je zo was versmolten met dat medium, dan verdien je die aandacht.

Toen ik gisteravond in de auto zat met mijn jongste dochter van 16 en het radiojournaal het bericht van haar overlijden bracht, mompelde ik: ‘ach, Mies’. Mijn dochter keek me aan en zei: ‘Mies, Mies hoe?’ Er was een televisietijdperk met Mies en er is er nu eentje zonder.

foto: https://commons.wikimedia.org/

Geschreven door: Julia van Bohemen