Wat er gebeurt met het archief van Jan Wolkers

Kunstenaar Jan Wolkers liet een groot oeuvre na. Daar moet zorgvuldig mee om worden gegaan.

Terug naar Oegstgeest, Turks Fruit… Jan Wolkers liet bijzondere boeken en vooral verhalen na. Maar ook een groot aantal brieven, dagboeken, foto’s, aantekeningen, drukproeven, tekeningen. Zijn hele archief wordt vanaf nu beheerd door Het Leidse museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Zowel het literaire als het persoonlijke archief van de schrijver, schilder en beeldhouwer die in 2007 overleed, zullen op deze wijze zorgvuldig bewaard blijven. Het is de bedoeling om van alle kunststukken zoals tekeningen, zelfportretten, dier- en plantenstudies, modeltekeningen, tekeningen in relatie tot zijn beeldhouwwerken, landschappen en aquarellen een expositie te creëren.

Karina Wolkers, zijn weduwe heeft zich, samen met de gemeente Leiden en meerdere culturele fondsen ingezet om de nalatenschap van de kunstenaar zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

De Achtertuin van Jan Wolkers

Wolkers, geboren in Oegstgeest als derde van elf kinderen, werd 82 jaar. Hij voelde zich vooral beeldhouwer, heeft hij altijd gezegd. Het boek Terug naar Oegstgeest werd in 1965 uitgebracht, gevolgd door Turks Fruit in 1969. Kort Amerikaans was zijn eerste roman, in 1962. Naast het schrijverschap was hij ook succesvol beeldhouwer en schilder. 

Wolkers hield zich niet bij kunst alleen, hij wist ook prachtig te vertellen over zijn tuin op Texel waar hij woonde. Een televisieserie en luisterboek ‘De Achtertuin van Jan Wolkers’ is bij veel mensen geliefd. Hij vertelt op gepassioneerde wijze over van alles wat hij in zijn tuin tegenkomt. De serie, op tv bij de VPRO uitgezonden, was vooral bedoeld voor de jeugd, maar ook volwassenen genoten volop mee. Wolkers had de gave om alles wat gewoon leek, bijzonder te maken.

Foto: Harry Cock, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2995431