Waddenproblemen gaan voorbij Dokter Deen of Midas Dekkers 

Ken je het alleen van televisie of ben je zelf wel eens op een Waddeneiland geweest? Ons unieke werelderfgoed heeft problemen.

De Waddeneilanden, ten noorden van Nederland en Duitsland en ten westen van Denemarken, vormen een uniek gebied waar niet alleen de eilandtoerist graag komt. Vissen en vogels komen er even graag, maar het worden er steeds minder. De Waddenvereniging maakt zich daar grote zorgen over. 

Er is momenteel veel aandacht voor de Wadden. Ons enige Nederlandse natuurlijke werelderfgoed dat op de lijst van Unesco staat. Niet alleen gaat menig Nederlander die kant op voor een korte vakantie, ook op televisie komen we de eilanden regelmatig tegen. Sil de Strandjutter van Terschelling kennen we van vroeger, Dokter Deen van Vlieland is van nu. En dan is er nog Midas Dekkers die ons meeneemt naar elk Waddeneiland en daar uitgebreid over vertelt in een serie televisie-uitzendingen. 

Zeehonden

Veel Nederlanders kennen de Wadden vooral vanwege het wel en wee van de zeehonden. Die zorg behoort nu tot het verleden, want het gaat heel goed met ze. Daarentegen gaat het met de vogels in dit gebied uiterst slecht en dat weten veel mensen (nog) niet. 

Met name de Waddenvereniging maakt zich enorme zorgen, naar aanleiding van een grote conferentie over die Waddenzee, waar meer dan honderd wetenschappers bij betrokken zijn die onderzoek deden in dit gebied. Het gaat om onderzoekers uit Nederland, Duitsland en Denemarken die de uitkomsten van het onderzoek vastlegden in het Quality Status Report, waar de Waddenvereniging een samenvatting van maakte: Staat van de Wadden. Het rapport ging vooraf aan de conferentie over de Wadden, die vorige week plaats vond. 

Watersnip en bonte strandloper worden met uitsterven bedreigd

Er zijn inmiddels een half miljoen minder trekvogels in de Waddenzee dan tien jaar geleden. Er zijn er nog 5,6 miljoen. Vooral broedvogels en trekvogels die vis of bodemdieren eten, hebben het moeilijk. De watersnip en de bonte strandloper worden met uitsterven bedreigd. Er is voor hen minder voedsel, omdat de visstand daalt. Nieuwe soorten zijn er wel vanwege de opwarming van het waddenzeewater met twee graden (in 45 jaar). Wat dat verder met de vogel- en vispopulatie gaat doen, is onbekend. 

Een actieplan moet nu voor verbeteringen gaan zorgen. Te beginnen bij een daadkrachtiger aanpak. En dat betekent dat er geen dertien beheerders voor het Waddengebied moeten zijn, maar stukken minder. Het liefst één sterke leider, zo meent de Waddenvereniging, die kijkt naar de samenhang tussen natuur, visserij, scheepvaart en toerisme.